Jusic elmondta: horvát kollégájával operatív adatokat cseréltek, valamint konkrét intézkedésekben és eljárásokban állapodtak meg a migrációs áramlások kezelése és a szervezett illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében, melynek része a szlovén-horvát közös járőrszolgálat fokozása is.

Hirdetés

Milina visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint Horvátország nem tesz meg mindent az illegális migráció visszaszorításáért, a megnövekedett számok okaként pedig a menekültügyi eljárásokkal való visszaélést emelte ki.

A schengeni külső határokat 6500 horvát határőr és 2000 rendőr védi – mondta a horvát rendőrfőnök, hozzátéve: „az, hogy idén 990 illegális határátlépést szervező személyt fogtunk el, szintén önmagáért beszél”.

Jusic nem kívánta kommentálni a horvát rendőrség teljesítményét, de hangsúlyozta, hogy a két ország rendőrsége nagyon jól együttműködik, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben sem lesz másképp. Úgy vélte: a migráció kezelése a balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi ország felelőssége.

Idén a szlovén rendőrök több mint 45 ezer illegális határsértőt tartóztattak fel, ebből 43 ezret a Horvátországgal közös határon, emellett 291 embercsempészt is őrizetbe vettek. Messze a legtöbb illegális határátlépést az ország délkeleti részén, közvetlenül a horvát határ mellett lévő Alsó-Száva-völgy régióban regisztrálták. A migrációs nyomásnak leginkább kitett települések Brezice, Rigonce, Dobova és Obrezje.

A szlovén rendőrség az elmúlt hetekben fokozta az ellenőrzést a horvát-szlovén határ legkritikusabb részein, és egyes közúti és vasúti határátkelőhelyek mentén ideiglenes ellenőrző pontokat állított fel. Jusic elmondta: dinamikus ellenőrzésről van szó, a rendőrök azokon a helyeken tartózkodnak, ahol a legnagyobb a migrációs nyomás, és folyamatosan mozognak.

Mint mondta, még túl korai lenne végleges értékelést adni a fokozott ellenőrzés hatékonyságáról, de reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz.

A migránsok főként Szerbián vagy Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az EU-tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig már Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Korábban írtuk