Megközelítette a 34 százalékot a Matteo Salvini vezette Liga olasz kormánypárt támogatottsága, amely így maga mögé utasította a másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) – derült ki egy szombaton közölt közvélemény-kutatásból.

Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

Fotó: MTI, archív

A Corriere della Sera című legnagyobb olasz napilapban megjelent felmérés adatai a Liga szakadatlan erősödését mutatják.

A Matteo Salvini vezette jobboldali erő jelenlegi támogatottságát 33,8 százalékra teszik. A Liga a március eleji olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékot szerzett, azóta fokozatosan növelte táborát, főleg azóta, hogy az M5S-szel közös kormányt alakított.

Elemzők a Liga sikerét egyértelműen Matteo Salvininek tulajdonítják, aki a kormány belügyminisztereként mindennapos szereplővé vált az olasz belpolitikában az általa meghirdetett, majd bevezetett migrációs intézkedésekkel. Salvini támogatottságát erősíti állandó jelenléte is az internetes közösségi oldalakon. A mérések szerint a jobbközép koalíciót vezető Liga mindenekelőtt a többi jobboldali és jobbközép párt szavazóit állította maga mellé, valamint az M5S csalódott választóit.

Az M5S a legnagyobb pártként futott be a márciusi választásokon, amelyeken 32,7 százalékot mutatott fel. Azóta támogatottsága 28,5 százalékra gyengült. A pártot vezető Luigi Di Maio a munkaügyi és szociális tárca éléről egyelőre kevesebbet tudott megvalósítani az M5S választási ígéreteiből.

Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) balközép erő támogatottsága a választásokon kapott 18,7 százalékról 17,1-re csökkent. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt a márciusi 14 százalékról 7,8-ra esett vissza.

A felmérések szerint a legnépszerűbb olasz politikusnak Sergio Mattarella államfő számít 65 százalékkal, őt Giuseppe Conte miniszterelnök követi 60 százalékkal, Matteo Salvini 51 százalékkal, Luigi Di Maio pedig 46 százalékkal. A Conte-kormány támogatottsága 57 százalékos.

A felmérési adatok a két olasz kormánypárt szoros versenyét vetítik előre a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásokra.