Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Ahundzada az íd al-fitr, a ramadánt a jövő héten záró ünnep alkalmából mondott beszédet, amelyből az al-Arabíja pánarab hírtelevízió idézett.

Ahundzada igyekezett megnyugtatni az afgánokat, hogy a tálibok véget akarnak vetni a több éves konfliktusnak, és egy olyan kormányt akarnak, amelyik minden afgánt képvisel. Ugyanakkor kevés jelét adta annak, hogy hajlandóak lennének tűzszünetre vagy közvetlen tárgyalásokra a kabuli kormánnyal, amelyet a radikális iszlamista tálibok illegitim, nyugati bábkormánynak tartanak. Arról sem beszélt, hogy a kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok a tavalyi évhez hasonlóan az idén is tűzszünetet hirdetnek a három napig tartó íd al-fitr idejére.

„Senki se gondolja azt, hogy hideg vízzel hűtjük le a dzsihád (szent háború) izzó csatatereit, vagy megfeledkezünk az elmúlt negyven évben hozott áldozatainkról azelőtt, hogy elérnénk céljainkat” – fogalmazott Ahundzada. Leszögezte, hogy a tálibok véget akarnak vetni az ország megszállásának, és egy iszlám alapokon nyugvó rendszert akarnak létrehozni az országban.

Az afganisztáni tálibok vezetője azt kérte az Egyesült Államoktól, amellyel viszont tárgyalásokat folytat az afganisztáni háború lezárásáról, hogy maradjon „őszinte” az egyeztetések során. A tálibok a kabuli kormányt támogató Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások ellenére sem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal.

Közben az észak-afganisztáni Baglán tartományban szombaton legalább kilenc rendőr meghalt, további három pedig megsebesült tálib harcosok támadásában. Biszmilláh Atás, a tartományi tanács egyik tagja a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondta, hogy a helyi idő szerint még szombat reggel is tartó harcok azt követően törtek ki, hogy a tálibok megrohamoztak egy rendőrőrsöt a tartományi székhely, Puli-Humri egyik külterületén. Az összecsapásokban több lázadó is meghalt és megsebesült, pontos számuk azonban nem ismert – tette hozzá.

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők harci sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.