Az Európai Parlament (EP) koronavírus-világjárvánnyal foglalkozó különbizottsága (COVI) úgy döntött, felszólítja a bizottsági elnököt, jelenjen meg előttük nyilvánosan, és tisztázza magát a vakcinabeszerzés körüli korrupciógyanús ügyében – áll abban a nyilatkozatban, amelyet a COVI elnöke, Kathleen Van Brempt EP-képviselő juttatott el a Politico brüsszeli hírportálnak.

Hirdetés

Az Európai Unió rengeteget költött a vakcinák előállítására és beszerzésére a világjárvány idején a közpénzből. Az Európai Parlamentnek joga van kérni a folyamatok teljes átláthatóságát, beleértve az előzetes tárgyalások részleteit

– fogalmazott Kathleen Van Brempt.

Von der Leyen férje lett az Orgenesis igazgatója

Brüsszel a koronavírus-járvány kirobbanását követően, 2020-ban 35 milliárd dollár értékben kötött szerződést 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-oltóanyag megvásárlásáról az amerikai–német gyógyszergyártó céggel. 2021 áprilisában pedig a The New York Times amerikai napilap arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen és az amerikai Pfizer igazgatója, Albert Bourla olyan sms-üzeneteket váltott egymással, amelyek elősegítették a gyógyszercéget hatalmas haszonhoz juttató vakcinabeszerzési megállapodást. A szerződés megkötésének idején, 2020 decemberében pedig az elnök asszony férje, Heiko von der Leyen az Orgenesis nevű gyógyszergyártó cég igazgatója lett, amely szorosan együttműködik a Pfizerrel.

Az amerikai lap cikkének megjelenése után egy újságíró megpróbált nyilvános hozzáférést kérni a szöveges üzenetekhez, s amikor ezeket nem kapta meg, az uniós ombudsmanhoz fordult. Az uniós szerv a hivatali visszaélés tényállását állapította meg, és az üzenetek utáni szélesebb körű kutatásra szólított fel. Az Európai Számvevőszék, az unió költségvetési ellenőrző szerve pedig arról tanúskodott, hogy a vakcinabeszerzésre vonatkozó előzetes tárgyalásokról írt szeptemberi jelentéséhez nem kapta meg a kért információkat az Európai Bizottságtól.

A Pfizer tisztségviselőit is büntetnék

Miután azonban egyik uniós intézmény sem tudott eddig fényt deríteni a homályos ügyre, tavaly év végén az Európai Unió független szervezete, az Európai Ügyészség indított vizsgálatot a vakcinák európai uniós beszerzésével kapcsolatban. 

A COVI szintén kezébe vette az ügyet, ám a bizottság kérése ellenére Albert Bourla nem jelent meg személyesen előttük. Az igazgató magatartása miatt a különbizottság azt szorgalmazza, hogy tiltsák ki a Pfizer tisztségviselőit az Európai Parlamentből.

Az erről szóló javaslatot az EP képviselőinek többsége támogatja. 2017-ben már történt hasonló az unió berkein belül: akkor a törvényhozók a Monsanto amerikai vállalat munkatársait zárták ki az uniós testület épületéből.

A további részletekről IDE kattintva olvashat a Magyar Nemzet honlapján.

Korábban írtuk