A hegyi-karabahi örmények vezetői közölték: mindenkinek lehetősége van Örményországba távozni, aki a múlt heti azeri hadművelet után el kívánja hagyni az enklávét.

Hirdetés

Az érkezettek közül sokan különböző lakóhelyekre távoztak, a többieknek a jereváni kormány biztosított szállást a hegyi-karabahi határtól 150 kilométerre fekvő Kornidzor városban létrehozott humanitárius központban – áll a közleményben.

Összesen harminc buszjáratot szerveztek, miután Baku közölte, hogy a hegyi-karabahi lakosok az orosz békefenntartók segítségével elhagyhatják a beékelődést.

Azerbajdzsán két utat nyitott meg a hegyi-karabahi katonák számára – akik a múlt szerdai tűzszüneti megállapodás értelmében leadták a fegyvereiket -, ezeken Örményországba távozhatnak – közölte az azeri belügyminisztérium. A fegyverek átadása pénteken kezdődött, az érintettek a Lacini-folyosón, illetve az azerbajdzsáni Kalbacar felé távozhatnak.

Korábban írtuk

David Babaján, a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója vasárnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az enklávében élő mintegy 120 ezer örmény 99,99 százaléka nem kíván Azerbajdzsán részeként élni, inkább Örményországba távozik, mert tart a megtorlástól és az etnikai tisztogatástól.

Örményország ENSZ-misszió felvonultatását kérte azonnali hatállyal az emberi jogok és a biztonság ellenőrzésére a térségben.

Az azeri állambiztonsági szolgálat felszólította a hegyi-karabahi örményeket, tartózkodjanak az ellenállástól, és rövid időn belül adják le a fegyvereket és a lőszereket. A közlemény ismételten hangoztatja, hogy az azeri hatóságok „teljességgel garantálják azoknak az örmény kisebbségieknek az állampolgári és szabadságjogait, akik leadják a fegyvereiket, és alávetik magukat Azerbajdzsán törvényes előírásainak”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn egynapos látogatásra az Örményország és Irán között fekvő azerbajdzsáni exklávéba, Naxcivan (Nahicseván) autonóm területre utazik, hogy a hegyi-karabahi helyzetről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljon Ilham Aliyev azeri államfővel – közölte a török elnöki hivatal.

Az örmény fővárosban, Jerevánban a rendőrség hétfőn korán reggel megkezdte a városközpont utcáit eltorlaszoló ellenzéki aktivisták őrizetbe vételét. Mintegy száznegyven demonstrálót vettek őrizetbe. A főváros különböző helyszínein hétfő délelőtt folytatódtak a Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követelő tüntetések.

Egy jereváni bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Levon Kocsarjánt, a korábbi örmény államfő, Robert Kocsarján fiát. Rendőrök ellen elkövetett erőszakkal vádolják – közölte Alekszandr Kocsubajev, a fiú védője.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert „Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.