A ProLogium közölte, hogy a héten állapodott meg az észak-franciaországi Dunkerque kikötővárossal a második gigaüzeme, első Tajvanon kívüli gyárának a létesítéséről.

Hirdetés

A Tesla által bevezetett elnevezéssel „gigaüzemnek” nevezett létesítmény 2026-ban kezdi majd meg az akkumulátorok tömeggyártását. A ProLogium üzeme már a negyedik ilyen létesítmény lesz Észak-Franciaországban és ezzel a kialakulóban lévő európai elektromosautó-ipari klaszterben központi szerepet ad a régiónak. Európa jelenleg nagyrészt az Ázsiában gyártott akkumulátoroktól függ az elektromos autók gyártásához, ezért számos ország ösztönzőkkel igyekszik fejleszteni az iparágat.

A beruházások ösztönzése csak sürgetőbbé vált azzal, hogy az Egyesült Államok tavaly elfogadta a 430 milliárd dolláros inflációcsökkentő törvényt, amely jelentős adótámogatásokat tartalmaz a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő beruházásoknak.

Macron, aki a tender értékelési folyamatának kezdetén személyesen találkozott a ProLogium vezérigazgatójával, Vincent Yanggal, az értesülések szerint pénteken személyesen fogja bejelenteni Dunkerque-ben az 5,2 milliárd eurós beruházást.

Korábban írtuk