„Tekintettel egészségi állapotára, Ali Bongo Ondimba volt köztársasági elnök szabadon mozoghat. Amennyiben akarja, akár külföldre is utazhat orvosi vizsgálatokra” – olvasta fel Ulrich Manfoumbi ezredes Brice Oligui Nguema tábornok közleményét az állami televízióban.

Hirdetés

Magas rangú gaboni katonák egy csoportja augusztus 30-án az országos televízióban jelentette be, hogy átvette a hatalmat néhány perccel azután, hogy kiderült: az akkori elnök, Ali Bongo Ondimba harmadszor is nyert az elnökválasztáson. A puccsisták semmissé nyilvánították az augusztus 26-i választások eredményét, és azzal indokolták döntésüket, hogy a békét csak úgy tudják biztosítani, ha felszámolják a jelenlegi rezsim hatalmát.

A Bongo család 56 éves uralmának véget vető államcsíny hírét ujjongó tömeg fogadta a főváros, Libreville utcáin, de a nemzetközi közösség elítélte a puccsot.

A megbuktatott elnök azóta háziőrizetben volt. Ali Bongo Ondimba 2018 októberében súlyos sztrókot kapott, ami miatt csak nehezen tudja mozgatni jobb karját és lábát.

Korábban írtuk