Az egy évvel ezelőtt Brüsszelben elkövetett terrorcselekmények tanulsága az, hogy tudni kell, kik lépnek az unió, országainak területére, és milyen szándékkal teszik azt – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Gál Kinga az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorellenes intézkedésekről folyatott vitát követően hangoztatta, csak szigorú ellenőrzések révén, a tagországok saját állampolgárainak biztonságát előtérbe helyezve lehet elkerülni egy újabb szerencsétlenséget.
    
A képviselő szerint ezek az események keményebbé, összehangoltabbá tették ugyan az uniós politikát a terrorellenes küzdelemben, de az elmúlt időszak újabb történései ismételten aggodalomra adnak okot.
    
Arra figyelmeztetett, hogy a nyitott kapuk politikáját kihasználva radikalizálódott csoportok szivárognak be Európába, visszaélnek a menekültügyi rendszer kiskapuival, a menedékkérelmek elbírálásának várakozási idejével. 
    
Ezért szükséges a menekültstátuszra valóban jogosultak kiválasztása még a schengeni határokon, amit a magyar kormány a nemrégiben elfogadott törvényével megcélzott – húzta alá a politikus.

MTI