Giorgia Meloni a 2022-ben zajló Ifjúság Európai Éve egyik reklámfotójára hivatkozott, amely a kezdeményezés közösségi kampányát kíséri.

Hirdetés

A felvételen egy fiatal lány látható, akinek haját hidzsáb takarja el, amit a muszlim nők és lányok kamaszkortól hordanak. A fotót kísérő szöveggel az európai értékekről kezdeményeztek vitát. Az Il Giornale értesülése szerint a kampányfelvételt hétfőre visszavonták éppen Giorgia Meloni tiltakozásának következtében.

„Az iszlám fátyol semmiképpen nem képvisel európai értéket” – írta közösségi bejegyzésében Giorgia Meloni. Hangoztatta, hogy „Európában a nők évszázadokon át tartó harccal megszabadultak az elnyomásnak ehhez hasonló jelképeitől”.

Meloni hozzátette: nem érzi szükségét, hogy a kivívott szabadságról a nők Európában lemondjanak „a baloldal számára kedves politikai korrektség jegyében”. Bejegyzése végén pedig az európai feminista mozgalmakhoz fordult, azt kérdezve, hogy miért nem hallatják szavukat: „Nincs semmi mondanivalójuk?”.

Megszólaltak a témáról az olasz jobboldali Liga párt politikusai is. Valeria Alessandrini szenátor szerint „aggodalmat és zavart kelt, hogy Európa kitart a női elnyomás jelképeinek támogatása mellett (…), szabadságunkat, kultúránkat, hagyományainkat veszélyeztetve”.

Anna Rita Tateo, a Liga képviselője a római parlamentben úgy vélte, „Európa úgy teszi fel a fiatal nők fejére a kendőt, mintha az lenne a normalitás”. Azt mondta, hogy nagyon sok nő a saját életét teszi kockára, amikor nemet mond a fejkendő viselésére. A hidzsáb „az elnyomás és az üldözés jelképe, az iszlám kendő nem képviseli a mi fiataljainkat és a közöttünk élő fiatal nők jövőjét” – jelentette ki.

Korábban írtuk