Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megnyitják Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Salom határátkelőt „a Gázába szánt humanitárius segély növelését célzó átvilágításra”. Itt fogják átvilágítani a vizet, élelmiszert, orvosi felszereléseket és a menedékek felállításához szükséges eszközöket szállító teherautókat. Innen Egyiptomba utaznak tovább, és onnan lépnek a Gázai övezet területére.

Hirdetés

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában állandóan a Gázai övezetben maradni, és nyitott annak a megvitatására, ki ellenőrzi majd a területet, ha már nem lesz ott egyetlen Izraellel ellenséges szervezet sem.

Izrael mindent megtesz a Hamász felszámolása érdekében, de nem áll szándékéban állandóan a Gázai övezetben maradni. Csak a biztonságunkkal és a Gázai övezet határán élő állampolgáraink biztonságával törődünk

– mondta a miniszter újságíróknak.

Gallant azt is mondta, hogy Izrael nyitott egy esetleges megállapodásra az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezettel, azzal a feltétellel, hogy a megállapodás magában foglal egy határ menti biztonságos övezetet és megfelelő garanciákat.

Korábban írtuk