A Száhel-övezetben 2020 óta kilenc katonai puccs volt, miközben a terrorszervezetek aktivitása is emelkedik. A folyamatos támadások és létbizonytalanság miatt mintegy kétmillió ember menekült a térség utolsó stabil államába, Csádba.

Hirdetés

A helyzet annyira súlyos, hogy pénteken az élelmezésügyi vészhelyzetet is ki kellett hirdetni a menekültek miatt.

„Sajnos a nemzetközi közösség magára hagyta azokat a belső menekülteket, akik a különböző terrorszervezetek tevékenysége és egyéb klímavészhelyzet miatt kerültek olyan helyzetbe, hogy el kellett hagyniuk az otthonaikat”

– mondta Vogel Dávid, a Hungary Helps Ügynökség csádi kirendeltségének vezetője.

Csád a menekültek nélkül is problémákkal küzd: a csecsemőhalandóság a huszonkétszerese az európainak, a gyerekek csaknem fele éhezik, az emberek egyharmada szorul humanitárius segítségre.

Korábban írtuk

„Ha bedől ez az ország, akkor nem túlzás és a nem a vészharangok kongatása azt állítani, hogy 10 milliós menekült, illetve migráns tömeg indulhat meg európai irányba”

– hívta fel a figyelmet a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár az M1-en.

Azbej Tristan kiemelte: Csádnak kulcsfontosságú szerepe van az afrikai migráció megfékezésében, és Magyarország a menekültek ellátása mellett a többi között egészségügyi, mezőgazdasági és anyagi segítséget is nyújt Csádnak.

Azbej Tristan hangsúlyozta, a Hungary Helps program első helyén mindig az emberi életek megóvása szerepel.

A hirado.hu beszámolóját ITT olvashatják.