Legkevesebb tizenhárman haltak meg Venezuelában a kormányellenes tüntetéseken – közölte helyi idő szerint szerdán egy ottani civil szervezet.

Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

A szociális konfliktusok elemzésével foglalkozó szervezet Twitter-üzenetében adott hírt 13 halálos áldozatról, hangsúlyozva, hogy csak azokat a halottakat vette számba, akiket azonosítottak.

Az összegzésből kiderül, hogy három ember caracasi, a többiek vidéki városokban tartott tüntetéseken haltak meg.

A Pitazo hírportál úgy tudja, hogy a halottak száma meghaladja a tizenhatot.

Szerdán százezrek vonultak utcára Venezuela több nagyvárosában, követelve Nicolás Maduro államfő lemondását, valamint azt, hogy az ellenzéki többségű parlament elnökét, Juan Guaidót nevezzék ki elnöknek. A tüntetők sokfelé összetűztek a rendőrökkel. A korábbi hírek négy halottról szóltak

Az országos megmozdulást Juan Guaidó házelnök kezdeményezte. A tiltakozáson Guaidó Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, amit Nicolás Maduro államcsínynek minősített. Az Egyesült Államok, Kanada és a latin-amerikai országok zöme Guaidót elismerte ideiglenes államfőnek.

Az AFP hírügynökség beszámolt arról, hogy szerdán Panamában a Ferenc pápát szállító gépkocsi alá vetette magát egy ismeretlen férfi, venezuelai zászlóval a kezében. Átverekedett a rendőrkordonon, és egyenesen a gépkocsi elé futott. A sofőr elrántotta balra a kormányt, elkerülendő a gázolást. A férfi ellen nem történt kényszerintézkedés, visszatérhetett a hívők tömegébe.