Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
A prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete elõtt rendõrök 2023. december 22-én.
Hirdetés

Az egyetem egyik diákja csütörtök délután tüzet nyitott az egyetem filozófiai karának a prágai belvárosban található fő épületében, és 14 embert megölt. A lövöldözésben a merénylő is életét vesztette, de egyelőre nem világos, hogy öngyilkos lett, vagy a rendőrök lőtték agyon. A merényletsorozatban 25-en megsebesültek, tízen közülük súlyosan. A CT cseh közszolgálati televízió a különböző kórházakra hivatkozva azt közölte, hogy a sebesültek állapota stabil.

A rendőrség eddig 13 halottat azonosított – mondta el Rakusan, hozzátéve, hogy állandó kapcsolatban állnak az áldozatok hozzátartozóival. A belügyminiszter szerint a támadó legálisan tartott magánál lőfegyvereket, és büntetlen előéletű volt. Elmondta, hogy elővigyázatosságból megerősítették a biztonsági intézkedéseket a veszélyeztetettnek minősített helyszíneken, ahová géppisztolyos rendőröket vezényeltek.

A cseh kormány nemzeti gyásznapot rendelt el szombatra a tragédia miatt – közölte csütörtökön Petr Fiala miniszterelnök.

Jan Graubner prágai bíboros érsek szombaton 11 órakor a prágai Szent Vitus-székesegyházban szentmisét mutat be az áldozatokért – közölte Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter az X közösségi hálózaton.

Korábban írtuk