Az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetés keretében 34,9 milliárd eurós finanszírozást javasol a migráció kezelésére és határigazgatásra, ami csaknem háromszoros emelkedés az előző időszakban erre fordított 13 milliárd euróhoz képest – közölte a testület migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja kedden.

Dimitrisz Avramopulosz az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén közölte, a javaslat a megnövekedett migrációs és biztonsági kihívásokra reagál, rugalmasabb finanszírozási eszközöket alakít ki az előre nem látható migrációs események kezeléséhez, továbbá az új költségvetés központi kérdésévé teszi a határvédelmet.

Mint mondta, a külső határok hatékony védelme alapvetően fontos a migráció szabályozásához és a belső biztonság szavatolásához, emellett a szilárd külső határok teszik lehetővé, hogy az EU fenntartsa a belső határellenőrzés nélküli schengeni térséget. Ezért az EU tovább erősíti az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, amely mintegy 10 ezer határőrből álló, készenléti alakulattal rendelkezik majd.

A javaslat szerint 21,3 milliárd eurót különítenek el a határigazgatás céljára, valamint több mint 9,3 milliárd euróból új, Integrált Határigazgatási Alapot hoznak létre.

Az új alapból egyebek mellett 4,8 milliárd eurót fordítanak majd a tagállamok határigazgatási intézkedéseit és vízumpolitikáját támogató, hosszú távú finanszírozásra. Minden uniós ország 5 millió eurós fix összegben részesül, a fennmaradó támogatást pedig a külső szárazföldi határokon (30 százalék), a külső tengeri határokon (35 százalék), a repülőtereken (20 százalék) és a konzuli hivatalokban (15 százalék) jelentkező munkateher, nyomás és fenyegetettségi szint alapján osztják el. A sürgős tagállami szükségletek kezelésére 3,2 milliárd eurót fordítanak majd.

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a bizottság a migrációra fordítandó finanszírozás 51 százalékos emelését javasolja, amely így a megújított Menekültügyi és Migrációs Alap keretében eléri a 10,4 milliárd eurót. Az alap támogatni fogja a tagállamok erőfeszítéseit a menekültügy, a legális migráció és integráció, valamint az illegális migrációval szembeni fellépés és a visszaküldések terén.

Kiemelte, az alapból 6,3 milliárd eurót fordítanak a tagállamok migrációkezelését érintő kiadásokra. Minden tagállam 5 millió eurós fix összegben részesül, a fennmaradó támogatást pedig a leküzdendő kihívások értékelése alapján, valamint a menekültügy (30 százalék), a legális migráció és az integráció (30 százalék), továbbá az illegális migrációval szembeni fellépés és a visszatérés (40 százalék) területének arányos figyelembevételével osztják el.

Emellett 4,2 milliárd eurót tartalékolnak olyan programokra, mint az áttelepítés, a sürgős szükségletekre való reagálás, valamint a szükséghelyzeti támogatás becsatornázása a tagállamokhoz. Az alapon kívül további csaknem 900 millió eurót fognak elkülöníteni és külön előterjeszteni az Európai Unió új Menekültügyi Ügynökségének további erősítésére – közölte az uniós biztos.