A Washington Post birtokába került titkosszolgálati dokumentumokból döbbenetes dologra derült fény. Zelenszkij több olyan dologra tett javaslatot, amelyek rendkívüli mértékben a háború eszkalációjához járultak volna hozzá.

Hirdetés

Az ukrán kormány azt tervezte, hogy felrobbantja a Barátság kőolajvezeték Magyarországba irányuló ágát, hogy tönkre tegyék, ahogy fogalmaztak, Orbán Viktor miniszterelnök iparát.

Vagyis: Magyarországot. Zelenszkij mindezt annak ellenére tervezte, hogy Magyarország milliós nagyságrendben segít az ukrán menekülteknek – hívja fel a figyelmet cikkében az Origo.

A kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt

A portál információi szerint a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását. Az Origo úgy tudja, a kormány több tagja az OTP szankciós listára tételét is magyarellenes lépésnek tartja.

A portál cikkében megjegyzi, hogy a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, az ukránok mégsem szankcionálják. Csak és kizárólag a magyar bankot. Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert a kormány álláspontja szerint „a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben.”

A Washington Post által feldolgozott vonatkozó részben Zelenszkij minden kertelés nélkül kijelentette, hogy a vezetéket fel kell robbantaniuk, mert ezzel tönkre tudnák tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, amely erősen az orosz nyersolajra épül.

Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az USA hírszerzésének tisztviselői – óvatoskodva – odabiggyesztették, hogy szerintük az ukrán elnök a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg.

Az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy bármi történhet a Barátság vezetékkel, amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.

A cikk szerint jól látható, hogy Zelenszkij őrült kirohanása nem minősül egyedi esetnek, ugyanis már korábban is fenyegette Magyarországot hasonló cselekedettel.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Twitteren reagált a kiszivárgott döbbenetes jelentésekre. Az államtitkár bejegyzésében azt írta:

– Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen szervezkedik?

– Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t, s amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány nagyon nehezen tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról

– erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt.

A tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég a nemzetközi háborús szponzorok listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban. Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos – mondta.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk