Az amerikai legfelsőbb bíróság igazat adott annak a Colorado állambéli cukrászda-tulajdonosnak, aki vallási okokra hivatkozva elutasította, hogy esküvői tortát készítsen egy homoszexuális párnak.
 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az amerikai legfelsőbb bíróság 7-2 arányban döntött úgy, hogy megsemmisíti egy coloradói bíróság döntését, amely elmarasztalta a cukrászt.

A határozatot Anthony Kennedy bíró jelentette be. Kennedy arról ismert hazájában, hogy gyakran az ő szavazata dönt szoros ügyekben.

A döntés indoklása szerint a Coloradói Emberjogi Bizottság korábbi, a cukrászt elmarasztaló ítéletében vallásellenes előítéletet alkalmazott, amely azonban szembemegy az amerikai alkotmány első kiegészítésével, amely garantálja a szabad vallásgyakorlást.

Kennedy bíró szerint „a cukrász elutasítása mögött őszinte vallási hit és meggyőződés állt”. Hangsúlyozta, hogy az általában elfogadott törvények betartása mellett mindenkinek joga van a szabad vallásgyakorláshoz, így egy cukrászda tulajdonosának is.

A vitatott eset még 2012-ben történt. Akkor egy homoszexuális denveri pár, Charlie Craig és David Mullins a Masterpiece Cukrászdától esküvői tortát akart rendelni. A vállalkozás tulajdonosa, Jack Phillips a megrendelést azonban elutasította, amikor megtudta, hogy a torta egy meleg pár esküvőjére készülne, mire ők hivatalos panaszt tettek ellene az állam emberjogi bizottságánál.

A Trump adminisztráció támogatásáról biztosította a cukrászt, akinek védelmét egy keresztény szervezet, az Alliance Defending Freedom vállalta el. 

Phillips korában minden feljebbviteli eljárást elveszített, így került végül az ügy a legfelsőbb bíróság elé, amely ma hozott azzal kapcsolatban döntést.

„Nem arról van szó, hogy vevőket akarok elutasítani, hanem arról, hogy egy olyan eseményre kellett volna tortát készítenem – egy vallási, szent eseményre -, amely nem egyeztethető össze a lelkiismeretemmel” – nyilatkozta Phillips.

Watch the latest video at foxnews.com