A groningeni UMCG Beatrix Gyermekkórház áprilistól hormonkezelést kínál azon gyermekek számára, akik nemi identitászavarban szenvednek, vagyis „úgy érzik, hogy nem a megfelelő testben születtek” – jelentette be a hollandiai egészségügyi intézmény szerdán.

Hirdetés

A kórház honlapján közzétett tájékoztatás szerint a „nemi diszfóriában” szenvedő gyermekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy pubertásgátlókat vagy keresztnemű hormonnal történő kezelést kapjanak.

A pubertásblokkolók a serdülést kiváltó hormonhatásokat semlegesítik, az UMCG szerint ez „időt biztosít a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék, melyik nemi kezelésre vágynak”. A gyermekek kaphatnak keresztnemű hormonokat vagy a kívánt nemhez tartozó hormonokat is.

„A nemi diszfóriában szenvedő gyermekeknél súlyos pszichológiai problémák alakulhatnak ki a pubertáskorban, mivel a ”nem a megfelelő testben„ való létezés érzését erősíti például a mellnövekedés és a menstruáció vagy a tesztoszterontermelés miatti szakállnövekedés

– olvasható a kórház közleményében.

Korábban írtuk

A nemi identitászavarban szenvedő gyermekeknek Hollandiában az amszterdami és a nijmegeni UMCG klinikákon is kínálnak már hormonkezeléseket, a várólisták azonban mindenhol hosszúak a kórház közlése szerint.

A kezelés ellenzői szerint a gyermekek még nem elég érettek, hogy ilyen, sok esetben visszafordíthatatlan kezelésről döntsenek, ráadásul a kezelés kísérleti jellegű, így az eljárást etikátlannak találják.

Angliában leállították a gyermekek horonkezelését

Angliában a gyerekek nem kapnak többé pubertásgátlót – közölte az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS), megerősítve, hogy a gyógyszert csak azoknak a fiataloknak adják majd, akik klinikai kutatási kísérletekben vettek részt. 

”Arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs elegendő bizonyíték a [pubertás blokkolók] biztonságosságának vagy klinikai hatékonyságának alátámasztására ahhoz, hogy a kezelést jelenleg rutinszerűen elérhetővé tegyük„

– olvasható az NHS England kedden közzétett irányelvében. A döntés a témáról, az ideiglenes politikáról és a kiskorú gyermekek nemi identitással kapcsolatos szolgáltatások független felülvizsgálatáról szóló nyilvános konzultációt követően született meg – közölte az angliai NHS.

2021 és 2022 között több mint 5000 fiatalt irányítottak a Gender Identity Development Service-hez, az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi klinikájához, míg egy évtizeddel korábban kevesebb mint 250 gyermek vett igénybe ilyen jellegű kezelést. A klinika március végén bezár.

Az eredeti cikk a Hetek oldalán olvasható IDE kattintva