Jogvédő csoportok szerint a választások előtt néhány hónappal hozott ítélet politikai indíttatású.

Hirdetés

Koj Szao bíró azt mondta, „Kem Szokha (…) 27 év börtönbüntetést kap, mert összejátszott külföldiekkel Kambodzsában és máshol”.

Az ellenzéki vezető, a ma már megszűnt Kambodzsai Nemzeti Megmentési Párt (CNRP) társalapítója mindig is vitatta a vádakat.

Az ítélethirdetés után Kem Szokhát a tárgyalóteremből azonnal hazavitték, ahol házi őrizetbe helyezik. Azt is megtiltották neki, hogy a családtagokon kívül bárkivel is találkozzon.

Korábban írtuk

Egy hónapja van arra, hogy fellebbezzen az elítélés és a börtönbüntetés ellen – mondta újságíróknak egyik ügyvédje, Ang Udom.

A bíróság megfosztotta őt a választójogától is, és eltiltotta a politikai tisztségek betöltésétől.

Az Egyesült Államok kambodzsai nagykövete, W. Patrick Murphy, aki jelen volt a bíróságon, bírálta a tárgyalás menetét, és tévesnek nevezte az ítéletet.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki tavaly augusztusban találkozott Kem Szokhával a Phnompenben, csalódottságát fejezte ki a „politikai indíttatású” jogi eljárás elhúzódása miatt.

A 69 éves Kem Szokhát 2017 szeptemberében vették őrizetbe azzal a váddal, hogy megpróbálta megdönteni az 1985 óta hatalmon lévő Hun Sen miniszterelnök kormányát.

Kritikusai szerint Hun Sen megvonta országában a demokratikus szabadságjogokat, és a bíróságokat használta fel ellenzéke elfojtására, számos aktivistát és emberi jogi aktivistát bebörtönöztetett. Az előrejelzések szerint a vörös khmerek egykori harcosa, aki elszakadt a mozgalomtól, és Kambodzsa vietnami megszállása alatt emelkedett fel a ranglétrán, 70 évesen elsöprő győzelemre számíthat a júliusi parlamenti választásokon.