Visszatért Algériába két hétig tartó svájci gyógykezeléséről vasárnap este Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök, akinek hatalma ellen hetek óta tüntetnek az egész országban.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Az elnököt szállító repülőgép egy dél-algériai katonai bázison landolt. Buteflika hazatérését az elnöki hivatal is megerősítette. Az államfő, aki egy szélütés miatt 2013 óta kerekesszékhez van kötve, egy genfi kórházban járt „orvosi vizsgálatokon”.

Algériában február 22. óta tömegek követelik az utcákon, hogy az országot húsz éve irányító, 82 éves Buteflika ne induljon újra az elnöki tisztségért az áprilisi választáson.

Vasárnap középiskolások tüntettek Algír több kerületében és az észak-afrikai ország számos más városában. Bár az oktatási minisztérium szombaton úgy döntött, hogy tizenegy nappal előre hozza a tavaszi szünetet az egyetemeken, több felsőoktatási intézményben erről nem vettek tudomást az oktatók és a diákok. Az egyetemek a Buteflika-elles tüntetések gócpontjai, a diákok keddre terveznek újabb tömeges demonstrációt.

Az elnök elleni megmozdulások miatt Algírban nem közlekednek a vonatok, a metrók és a buszok. Az üzletek többsége zárva tart.

A bírók is a tüntetőkkel vannak
Algériában több mint ezer bíró jelentette be hétfőn közleményben, hogy nem hajlandó felügyelni az áprilisi választásokat abban az esetben, ha Abdel-Azíz Buteflika elnök újraindul az államfői tisztségért.
A bírók közölték azt is, hogy új szövetséget hoznak létre.
Hetek óta tízezrek tüntetnek az észak-afrikai országban, tiltakozva az ellen, hogy a húsz éve hatalmon levő, 82 éves Buteflika újra akar indulni immár az ötödik elnöki ciklusáért. Az elnök ugyan közölte: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadják el.
Ahmed Gaid Szalah vezérkari főnök vasárnap arról beszélt, hogy a hadseregnek és a népnek megegyezik az ország jövőjéről alkotott elképzelése – jelentette az állami televízió. A tüntetéseket a vezérkari főnök ugyan nem említette, de szavai azt tükrözik, hogy a hadsereg szimpatizál az elnök hatalma elleni tiltakozókkal.
Néhány órával azelőtt, hogy Buteflika vasárnap este visszatért Algériába egy kéthetes svájci gyógykezelésről, pártja, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) együttműködést kért mindenkitől annak érdekében, hogy véget vessenek a válságnak, és előmozdítsák a nemzeti megbékélést.