Fotó: MTI/AP/Erdõs Dénes
Gyertyát gyújtanak gyászolók a prágai Károly Egyetem fõépülete elõtt 2023. december 22-én.
Hirdetés

„Az elhunytak között nincs külföldi állampolgár” – közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter pénteken a cseh közszolgálati rádióban.

„Tizenhárom halálos áldozata van az őrült lövöldözőnek, aki maga is a halottak között van” – mondta. A lövöldöző által meggyilkolt személyek száma a pénteki napon tizennégyre nőtt, miután a kórházba szállított sebesültek egyike belehalt sérüléseibe.

A miniszter elmondása szerint a támadó által megsebesített 25 személy közül három külföldi állampolgár: ketten az Egyesült Arab Emírségek, a harmadik pedig Hollandia állampolgára.

Pénteken Petr Fiala cseh miniszterelnök, Ivan Bartos miniszterelnök-helyettes, Jan Lipavsky külügyminiszter és Vit Rakusan belügyminiszter a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara előtti emlékhelyen rótta le kegyeletét.

Az egyetem Zenetudományi Intézete pénteken tudatta: Lenka Hlávková, az intézet igazgatója is a tömeggyilkosság áldozatai között van.

A prágai mentőszolgálat igazgatója, Petr Koluch elmondta: a lövöldözés során kórházba szállított sérülteken minden jelentős műtétet elvégeztek, az összes sérült állapota stabilizálódott.

A prágai lövöldöző a bölcsészkar épületének párkányáról három, utcán sétáló embert is eltalált fegyverével, továbbá egy személyautót és egy rendőrautót is meglőtt – közölte a támadással kapcsolatban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Petr Matejcek, a prágai rendőrkapitányság vezetője.

Amint közelíteni kezdtek hozzá a rendőrök, a támadó maga ellen fordította fegyverét és öngyilkosságot követett el – mondta.

Korábban írtuk

Matejcek hozzátette: a helyszínre érkező tisztek fel nem használt lőszert is találtak a helyszínen. Ha a rendőrség később érkezik és nem sikerül időben sarokba szorítaniuk a lövöldözőt, sokkal nagyobb vérontás is lehetett volna – mutatott rá.

A prágai rendőrség egy fenyegető telefonhívást is rögzített péntek hajnalban, amely során az ismeretlen hívó bejelentette: a bölcsészkari lövöldözéshez hasonló támadás elkövetésére készül. A rendőrség reggelre azonosította a telefonálót, és őrizetbe vették. A rendőrség az X-en osztott meg információkal az esetről, továbbá a hamis információk terjedésére is figyelmeztették a felhasználókat.

A CTK beszámolója szerint a lövöldözés után nem sokkal gyertyákat helyeztek az egyetem kapuja elé. Az esős idő ellenére folyamatosan érkeznek az emberek, és pár percig csöndben várakoznak. Az egyetem önkéntesei krízisvonalak elérhetőségéről és pszichológiai segítségnyújtásról szóló szórólapokat osztogatnak a helyszínen.

A lövöldözés után a bölcsészettudományi kar Jan Palach téri épülete még mindig zárva tart, a területet rendőrségi szalaggal kerítették körbe.

Az épület előtt a cseh vöröskereszt sátrat állított, ahol az X-en közzétett információk szerint a tűzoltókkal együtt a kimenekült embereket látták el és lelki támogatást nyújtottak a részükre.

A közlekedés is újraindult a bölcsészkar közelében: a szomszédos Staromestska metróállomás újra üzemel, a prágai közösségi közlekedés honlapján található információk szerint az éjszaka folyamán helyreállt a villamos- és a metróközlekedés, reggel óta a pedig az autóbuszok is újra járnak.