Hirdetés

Az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében legkevesebb négyezer olyan tárgy van, amely az ország gyarmattartó múltjához kötődik. Az intézmény munkatársa, Valika Smeulders üdvözölte a holland kormány azon kezdeményezését, hogy visszaszolgáltassa azokat az értékes tárgyakat, amelyeket annak idején erővel vettek el tulajdonosaiktól.

A terv egy független kutatóközpont létrehozása a gyarmati kincsek nyilvántartására, valamint bizottságok felállítása a visszaszolgáltatási kérelmek kezelésére. Smeulders szerint azonban ez az a pont, ahol nehézségek támadhatnak. Van például egy 36 karátos gyémánt, amelyet 1875-ben koboztak el a holland csapatok egy szultánságból, amelynek területe ma már Indonéziához tartozik. „Ebben az esetben az országnak kell visszaadni, vagy a szultán leszármazottjainak? És kivel ül le megbeszélni a részleteket az ember?” – jegyezte meg Smeulders.

A kék és arany színű ágyút, amellyel a Kandi uralkodó látogatóit köszöntötték, 1765-ben foglalták le a Holland Kelet-indiai Társaság katonái, majd Hágában állították ki. Az ágyú jövőre visszakerül Srí Lankára, de először csak egy szemináriumra, amelyen történészek és művészeti szakértők fognak értekezni róla.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés