Fotó: shutterstock.com/Salma Bashir Motiwala (archív)
Hirdetés

Ahogy arról a hétvégén beszámoltunk, komoly visszhangot váltott ki az amerikai Washington Post hírszerzői körökből származó értesülése, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott.

Bár erre szerencsére eddig nem került sor, valójában Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket.

Az Origo emlékeztet: a magyar ipar és gazdaság – a szocializmus időszakából adódó – helyzete miatt rendkívül függ az orosz kőolajtól. A magyar kormány elérte, hogy Magyarország mentességet kapjon a vezetékes úton szállított kőolajra. Ha Zelenszkij valóban felrobbantaná a vezetéket, és egyértelműen ez a terve, akkor 

nem csupán szabotálnák egy egész ország iparát, de egy EU- és NATO-tagállam elleni terrortámadásról is beszélhetnénk, amely eddig nem látott méretű eszkalációhoz vezetne.

Mint ismert, az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy „bármi történhet a Barátság vezetékkel”, amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.

Vagyis Zelenszkij most kiszivárgott őrült ötlete nem volt előzmény nélküli.

Korábban írtuk

Hazánkat ráadásul nemcsak az ukrán elnök, hanem például a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára vagy a miniszterelnök-helyettes is támadta.

Az Origo emlékeztet: Olekszij Danilov, az RNBO titkára korábban élesen bírálta Magyarország álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban. Danilov úgy vélte, a magyar hatóságok tudtak az Ukrajna elleni agresszió előkészítéséről. Az RNBO-titkár meggyőződése volt, hogy Magyarországnak megvolt a maga területi érdeke is.

– Ugyanaz a Magyarország, amely nyíltan kinyilvánítja együttműködését Oroszországgal. Ráadásul Putyin figyelmeztette, hogy támadás lesz hazánk ellen. Láthatják az álláspontját. Úgy gondolta, hogy elveheti területünk egy részét. Meglátjuk, hogy a háború végeredménye milyen következménnyel lesz erre az országra – fenyegette meg hazánkat Olekszij Danilov.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is azzal vádolta meg Magyarországot, hogy titokban Kárpátaljáról álmodozik.

– Nagyon apró különbség van a budapesti hivatalos retorika és a nyíltan oroszbarát pozíció között. Miért? Mert kedvezményesen akarnak orosz gázt vásárolni? Vagy mert csöndben a mi Kárpátaljánkról álmodoznak?

Irina Verescsuk a magyar állampolgárokról is elmondta a véleményét.

– Mi a helyzet a magyarországi emberekkel? Ők akarnak azok lenni, akik hátba akarnak szúrni minket, miközben mi nyomorgunk? Miért? Egy kis orosz alamizsnáért?

Nógrádi György szerint az ukrán elnök ki akarja terjeszteni a háborút, eszkalálni akarja, ami világháborús veszélyt jelent. 

– Rengeteg négycsillagos nyugati tábornok elmondta, hogy egy atomhatalmat nem lehet legyőzni, Zelenszkij viszont ezt nem érti meg – mondta a biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjújában. 

Hozzátette: Zelenszkijnek annyit igazán tudnia kellene – még ha egy volt színész is –, hogy Magyarország a NATO tagja, tehát egy ellenünk intézett csapás a NATO egészét érinti.

A teljes cikk ITT olvasható.