A tájékoztatás szerint a Gázai övezetben azonosítottak négy, robbanószereket szállító terroristát, majd a légierő segítségével felszámolták az osztagot. Mintegy fél órával később további négy terroristát azonosítottak, akiket szintén a levegőből öltek meg.

Hirdetés

Az izraeli katonák végeztek Abdel Fatah Maálival, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok magas rangú tagjával. Az IDF beszámolt arról is, hogy a légierő gépei szombat este több tucat célpontot támadtak meg, köztük katonai célra használt épületeket, Hamász-infrastruktúrát és egy alagutat.

A Gázai övezet északi részén fekvő Satti térségében egy óvodában olyan robbanószerkezeteket derítettek fel és hatástalanítottak, amelyekkel az odaérkező izraeli erőket akarták csapdába ejteni. Ciszjordániában, Túl-Karmben a Núr Samsz menekülttáborban az izraeli hadsereg hajnalban jelentős erőkkel razziát tartott, amelynek során tűzharc bontakozott ki. Letartóztattak több tucat terrortevékenységgel vádolt palesztint. Egy részüket a helyszínen kihallgatták, másokat elszállítottak további kihallgatásra. Emellett az izraeli katonák fegyvereket és katonai felszereléseket foglaltak le, és robbanóanyagokat semmisítettek meg. Izraelben közel három hónapos késéssel vasárnap megkezdődött a tanév a felsőoktatásban. Jelenleg mintegy ötvenötezer diák tartalékos katonai szolgálatot teljesít az október 7-én kitört háború különböző frontjain, és a hadsereg miattuk újabb halasztást kért, de az egyetemek és főiskolák vezetése a tanév megnyitása mellett döntött, hogy a nyári szünet terhére ugyan, de idén is működhessen Izraelben a felsőoktatás.

A kompromisszumos megoldás szerint a tartalékosok „néhány héttel később” kezdik meg tanulmányaikat, és leszerelésük után egyhetes intenzív felzárkóztató képzéseket tartanak számukra. A Beér-Sevan működő mintegy huszonegy ezer zsidó és arab diákot oktató Ben Gurion Egyetem diákjai és oktatói közül nyolcvannyolcat gyilkoltak meg, tizenhárom sebesültet még mindig kórházban ápolnak, és négyet túszként még mindig fogva tartanak Gázában. Az oktatók és a diákok közül mintegy hatezren tartalékosként szolgának a hadseregben.

Korábban írtuk