A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az interneten tevékenykedő szimpatizánsokat Spanyolországban működő iszlamista militáns sejtek tevékenységét vizsgáló, két egymást követő terrorellenes nyomozás keretében állították elő.

Hirdetés

Hármat közülük, akiket terrorizmus finanszírozása miatt kerestek, Barcelonában, Gironában és Valenciában fogtak el. A fő gyanúsított egy nemzetközi hálózatot használt fel arra, hogy pénztámogatást irányítson egy líbiai székhelyű, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló fegyveres terrorcsoport számára. Feltételezések szerint ő maga is kapcsolatban áll a finanszírozott csoport vezetésével.

A másik művelet eredményeként előállított két ember a hatóságok szerint harcosokat toborzott az Iszlám Állam számára a spanyolországi Melillában. Esetükben a spanyol rendőrség két évvel ezelőtt kezdte meg a nyomozást, miután az Iszlám Államot népszerűsítő videók jelentek meg az interneten. A felvételeket vélhetően a két gyanúsított készítette és terjesztette – közölték.

Korábban írtuk