Kisfilm készült Svédországban a magyar demokrácia „leépítéséről”, amely már az iskolák tananyagába is bekerült. A Mandiner összeszedte, melyek a leghajmeresztőbb állítások hazánkkal kapcsolatban.

Hirdetés

A film idézi a Freedom House egyik demokráciajelentését is, amely szerint az ország kormánya korlátozza a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát, a jogállamiságot, a kisebbségi jogokat és az akadémiai szabadságot. A narrátor hozzáteszi azt is, a kormány rendeletben szüntette meg meg a gendertanulmányokat. Ezután Judith Sargentini is feltűnik, aki elmondja, hogy az Orbán-kormány már minden határt átlépett, és szerinte az Európai Uniónak ki kell állnia a magyar emberekért. 

Sargentini után a CEU svéd oktatója, Sara Svenson mutatja be a CEU campusát, amelynek a film szerint el kellett menekülnie Budapestről. Svenson emellett azt is elmondja, hogy amikor 1997-ben Magyarországra érkezett, akkor nagyon pozitív és optimista volt a hangulat hazánkban, ami persze az első Orbán-kormány alatt kezdett megváltozni. A narrátor szerint az egyetemet már 2016 óta a bezárás réme fenyegeti.

Ezt követően Ludvig Norman svéd politológus szakérti meg, hogyan épült le a magyar demokrácia 2010 óta. Itt a jól ismert baloldali mantrákat ismétli el, miszerint „megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság is”. Ezután jelenik meg Gulyás Márton ellenzéki aktivista, aki szerint a CEU a kormányzat támadása alatt áll. Hozzáteszi: hazánk az első olyan ország az EU-ban, amely megpróbálja betiltani egy egyetem működését, amely az EU-n belül működik.

Korábban írtuk

A filmben megszólal három tizenéves lány (16-17 évesek) is, akik az egyik jelenetben egy Honismeret tankönyv hazaszeretetről szóló fejezetét mutatják be. A film későbbi jelenetében pedig arról beszélnek, rettegnek, hogy egy napon a Fidesz majd elüldözi őket az országból.

A svéd politológus szerint a hazaszeretetről való oktatás annak a példája, hogyan avatkozik bele a politika a társadalom tudatformálásába. Hozzáteszi: a Fidesz egy jobboldali nacionalista pártnak tekinthető, politikája pedig nagyon konzervatív alapokon és társadalomszemléleten nyugszik. Norman szerint a Fidesz kizárja a kisebbségeket a népből.

A további részletekről IDE kattintva a Mandineren olvashat.