Hirdetés

Nincs választás

Egy, a Georgia állambéli Atlantában található Morningside Elemi Iskolába járó ötéves gyermek szülei megdöbbenve szembesültek azzal, hogy az egyik tanár által ajánlott olvasmányok között olyan könyvek találhatók, amelyek egy homoszexuális párról vagy éppen egy transznemű gyerekről szólnak, de akadt köztük olyan is, amelyik arra biztatta a kicsiket, hogy a családdal szemben az iskolát tekintsék a segítségnyújtás elsődleges forrásának. A katolikus vallású szülők e-mailben kérték az iskolaigazgatót, Audrey Sofianost, hogy gyermeküket helyezze át másik osztályba. Az igazgató szerint azonban ez nem jelentene megoldást, hiszen bár ezek a kötetek nem tartoznak a kötelező tananyagba, „az ilyesfajta könyveket olvasni fogják intézményünkben”.
(Chrissy Clark: Atlanta Public School Told Catholic Couple To Remove Child From District If They Want To Avoid LGBTQ+ Issues In Kindergarten, The Daily Wire, 2021. 08. 09.)

Nem kell tanulni, nincs bukás

Új osztályozási módszert vezettek be a Nevada államban lévő Clark megyében (amely egyúttal az Egyesült Államok tizenegyedik legnépesebb megyéje; itt található a világhírű Las Vegas is). A módszer értelmében a diákok által elérhető legalacsonyabb eredmény az 50 százalék. Amennyiben egy, az első és ötödik évfolyam közötti tanuló 50 százalék alatt teljesítene, akkor egy W jelet kap, amely arra utal, hogy „dolgozik” (work) a jobb eredmény érdekében. A hatodiktól a tizenkettedik évfolyamig a diákok ebben az esetben egy P jegyet kaphatnak: „passing”, vagyis „átment” vagy „megfelelt”. Az új szabályozás szerint a tanárok a jegyekbe nem számíthatják bele a magatartást és „egyéb, az oktatásokon kívül eső eseményeket (például: későn leadott vagy le nem adott házi feladat, óralátogatás, aktív részvétel, kötelezettségvállalás)”.

Jesús Jara, a Clark Megyei Iskolakerület felügyelője szerint az új szabályozás miatt nem csökken majd az oktatás színvonala, és a felháborodott szülőket és néhány értetlenkedő tanárt azzal próbált megnyugtatni, hogy a változások nem az új tanév legelején, csak „a közeljövőben” lépnek majd életbe.
(Julie Wootton-Greener: CCSD superintendent defends new grading policy at back-to-school event, Las Vegas Review-Journal, 2021. 08. 03.)

Antifák támadtak keresztényekre

Az Oregon állambéli, ultraliberális Portlandben egy közös imádkozást zavartak meg antifák, akik többek közt füstbombákkal és könnygázspray-vel felfegyverkezve, tetőtől talpig fekete egyenruhában érkeztek az Artur Pawlowski kanadai lelkész által szervezett eseményre. A támadásról több videófelvétel is készült, ezeken azt is lehet hallani, ahogy az egyik antifa azt üvölti: „Most hol van az istenetek?” A portlandi rendőrség nem tartotta szükségesnek megvédeni az imádkozó híveket, akik közül egy nő azt nyilatkozta, a szélsőbaloldali csoport tagjai „könyörtelenek” voltak, mindenkit – kisgyermekeket is – füstbombákkal és rohadt tojással dobáltak, és válogatás nélkül fújták le őket könnygázzal.
(Anugrah Kumar: Antifa throws flash bombs at children, injures pastor at Christian prayer event in Portland, Christian Post, 2021. 08. 09.)

Rasszista észak-koreai

Az ismert emberi jogi aktivista, Pak Janmi (Yeonmi Park), aki nemrég azzal vívta ki a liberálisok ellen­érzéseit, hogy a szülőhazájában folyó agymosásnál is súlyosabbnak ítélte, ami az Egyesült Államokban zajlik, újra magára haragította őket. Ezúttal feljelentést tett három nő ellen, akik a chicagói Saks Fifth Avenue üzlet előtt kirabolták. Miután többen végignézték a bűncselekményt, és hallották, amint az aktivista a rendőrségnek fekete bőrűként írja le a támadókat, a – többségükben fehér bőrű – nézelődők többek közt arról világosították fel, hogy „a bőrszín még nem tesz valakit tolvajjá”, és „rasszista, ha egy fekete bőrű embert tolvajnak neveznek”. Később a 29 éves, fekete bőrű Lecretia Harrist kétévnyi börtönbüntetésre ítélték, miután beismerte, hogy részt vett a rablásban.
(Emily Crane: North Korean defector says she was robbed by 3 black women, accused of being racist, New York Post, 2021. 08. 05.)

Korábban írtuk

Elvitték a rasszista sziklát

El kellett távolítani egy hatalmas szikladarabot a Wisconsin–Madisoni Egyetem campusáról, miután a Fekete Diákok Szakszervezete „rasszista emlékműnek” titulálta. A gigantikus sziklát még 1925 októberében helyezték az úgynevezett Csillagvizsgáló-hegy tetejére, és nevezték el a híres XIX. századi geológus, az egyetem egykori rektora, Thomas Crowder Chamberlin után. Az avatásról tudósító újságíró a képződményre többek közt a mára sértőnek tekintett, ám akkoriban rendszeresen használt „nigger” szóval is utalt, bár erre vonatkozó egyéb megnyilvánulásokat a témába magukat mélyen beleásó kutatók sem találtak.

Azt sikerült kideríteniük, hogy a Ku-Klux-Klan abban az időben „aktív volt” az egyetem területén. A szikla tehát nem maradhatott.
(Michael Ruiz: University of Wisconsin-Madison removes massive rock from campus after ‘racism’ claims, FOX News, 2021. 08. 08.)

A normalitás szikrája

Indiana államban is diákelvándorlás kezdődött az állami iskolákból magániskolákba, illetve a szülők által felügyelt otthoni tanulás (homeschooling) irányába. A szövetségi államban található 319 magániskola közül 288-ban emelkedett a 2020–21-es és 2021–22-es tanévre jelentkező diákok száma, és ugyanez tapasztalható a keresztény iskolák esetében is. A Greenwoodban található Külvárosi Keresztény Iskolába például az előző tanévben 320 tanuló járt, a most induló tanévre viszont már 551-et regisztráltak. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb diák iratkozik be az állami iskolákba. Ennek egyik fő okaként az oktatási kérdésekkel foglalkozó Chalkboard Review a „kritikai fajelmélet” oktatásának erőltetését látja, de problémásnak értékelik a klasszikus értelemben vett szigor hiányát is.
(Anthony Kinnett: Record-Breaking Education Exodus in Indiana, The Chalkboard Review, 2021. 08. 08.)