Fotó: shutterstock.com

Senki nem „idegen”

Gavin Newsom, a visszahívására irányuló népszavazást nemrégiben túlélő kaliforniai kormányzó aláírta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a szövetségi államban ezentúl hivatalos környezetben nem használhatják az „idegen” (alien) szót az illegális vagy legális bevándorlók leírására, mert „idejétmúlt és diszkriminatív”, helyette ezentúl a „állampolgársággal nem rendelkező” vagy „bevándorló” kifejezések használandók. Az Egyesült Államok idegenekre és lázongásokra vonatkozó 1798-as törvényeinek (Aliens and Sedition Acts) beiktatása óta az amerikai kormányzati szervek az „idegen” szót az országban tartózkodó, állampolgársággal nem rendelkező személyekre használják.
(Adam Beam: California to replace the word ‘alien’ from its laws, ABC30, 2021. 09. 28.)

Hirdetés

Terrorral a rasszizmus ellen

Az egész internetet bejárta az a videó, amelyen az Arizona Állami Egyetem (ASU) két diákját vegzálják színes bőrű társaik, amiért az egyikőjük egy „Nem szavaztam Bidenre” feliratú pólót visel, a másik fiú laptopján pedig egy Számít a rendőrök élete matrica látható. „Megtámadva érzem magam. Számít a rendőrök élete? Ez itt a mi közegünk. Miattad most kellemetlen itt lennünk” – mondja a videón a két fiúba belekötő diákok egyike, majd közli velük, hogy el kell hagyniuk a termet: „Fehér vagy! Tisztában vagy vele, mit jelent a multikulturális közeg? Azt jelenti, hogy nem te állsz a középpontban!” Az egyik fiú megkérdezi: „A fehér(eké) nem kultúra?” – amire rögtön érkezik is a válasz, amint a kamera mögül azt kiabálják: „A fehér NEM kultúra! Szerinted a fehérség kultúra? Ez az a típusú erőszak, amit engedélyez az ASU, az ilyen embereket védik! Ez a fehér férfi azt hiszi, elfoglalhatja a helyünket! Azt hiszik, megússzák ezt a sz*rt! Ez a campuson az egyetlen hely, ahol nem te vagy a középpontban, és te mégis megpróbálod… ez a fehér cisz [a születési nemével megegyező nemet valló] férfi lósz*r netovábbja!”
A szóbeli inzultus még hosszan folytatódik. Egy ázsiai diák kel a két megtámadott fiú védelmére, de ez a videó tanúsága szerint a legkevésbé sem érdekli őket. Az ASU a felvételen látottakra úgy reagált, hogy azon csupán egy, „a diákok közötti nézeteltérés” tanúi lehettünk.
(Emma Colton: College students confront White peers with ‘Police Lives Matter’ sticker: ‘You are racist’, FOX10 Phoenix, 2021. 09. 28.)

Fotó: shutterstock.com

Transzmunkások és a „halott nevek”

A liberális The New York Times munkavállalóit tömörítő szakszervezet azzal vádolja a lapot, hogy transznemű kollégáikat „veszélybe sodorják” azzal, ha régebbi cikkeiknél nem írják át az eredeti, általuk „halottnak” tekintett nevüket (deadname) az újonnan választott nemükhöz illőre. Szerintük azzal, hogy a laptulajdonosok egyelőre nem hajlandók aláírni az ezzel kapcsolatos megállapodást, a transzneműek „életével játszanak”. Jelen pillanatban az új nevet csak a nemváltás után írt cikkeknél alkalmazzák az archivált anyagok érinthetetlenségére hivatkozva, a szakszervezet szerint azonban ez „a transznemű személyek elleni erőszak” egy újabb megnyilvánulása.
(Lindsey Ellefson: NY Times Guild Calls on Paper to Correct Past Bylines and Stop Deadnaming Trans Journalists, The Wrap, 2021. 09. 23.)

Korábban írtuk

Ők ott sem voltak

Hatalmas vihart kavart egy fotó, amelyen úgy tűnik, mintha egy lóháton ülő határőr egy illegális haiti migránst ostorral ütne az Egyesült Államok déli határán. A teljes progresszív-liberális tábor azonnal a rabszolgatartó időkről – és a rendszerszintű rasszizmusról – írt és beszélt, amíg aztán közzé nem tették ugyanannak a pillanatnak a videón és ellenkező irányból rögzített változatát, amin egyértelműen látszik, hogy a határőr a karjával próbálja visszatartani a menekülő illegális bevándorlót, és se nem ütlegeli, se nem veri ostorral. Miután a liberális CNN egy héten keresztül folyamatosan erőltette az „ostoros rabszolgatartó” narratívát, a videó közzététele után megmondóemberei úgy viselkedtek, mintha mindez meg sem történt volna, és egy pillanat alatt kezdték el egy emberként elítélni azokat, akik a hamis fotót felhasználva keltettek indulatokat – saját magukat nem említve.
(Ben Johnson: CNN Slams ‘Faulty Media Narrative’ Of Border Patrol Whipping Haitians (Which It Pushed For A Week), The Daily Wire, 2021. 09. 28.)

Megvádolták, kirúgták

A New Yorkban élő Emma Sarley egy nappal azután elveszítette az állását, hogy Frederick Joseph, A fekete barát: Hogyan lehetsz jobb fehér ember című könyv színes bőrű szerzője a Twitteren rasszizmussal vádolta meg. A közzétett telefonos videófelvételen az látszik, ahogy késő este egy parkban Joseph azzal vádolja Sarley-t, hogy a nő azt mondta neki, „maradjon a saját közösségében”, mire Sarley megpróbálja elvenni tőle a telefont, és kikéri magának, hogy ez elhangzott volna. Erre Joseph egy, a közelben álló nővel támasztatja alá, ami szerinte elhangzott. Joseph a videó közzétételével egy időben azt követelte a nő munkaadójától, a Bevy nevű cégtől, hogy „tanúsítson felelősségteljes viselkedést” az eset után, aminek következtében a cég vezetője, Derek Andersen másnap kirúgta a fiatal nőt.
(Jackie Salo: White woman accused of telling black couple to ‘stay in their hood’ is fired, The New York Post, 2021. 09. 27.)

Fotó: shutterstock.com
Shaq O'Neal

A normalitás szikrája

A világhírű kosárlabdasztárnak, Shaquille O’Nealnek annyira elege van abból, ahogyan a celebek nagy része viselkedik, hogy bejelentette, ezentúl nem tartozik közéjük: „Ezentúl ne hívjatok celebnek! Ezek az emberek elveszítették a józan eszüket – ahogy másokkal bánnak, amit tesznek, amit mondanak. Ez soha nem én voltam. Nem akarom, hogy mások így tekintsenek rám”. O’Neal korábban nemegyszer adott hangot a liberális fősodorral (amelyhez az amerikai hírességek túlnyomó többsége tartozik) ellenkező véleményének, például a szólásszabadság vagy általában az amerikai értékek kapcsán. Amióta visszavonult, a nagyjából 400 millió dolláros (több mint 120 milliárd forint) vagyonú hatgyermekes apa elsősorban véletlenszerű jótéteményekkel kerül fel az újságok címlapjára.
(Jenna Lemoncelli: Shaq is retiring from celebrity status: ‘Out of their mind’, The New York Post, 2021. 09. 24.)