Hirdetés

Fizetett abortusz

Miközben egyre több republikánus irányítású állam hoz szigorú szabályokat a meg nem született gyermekek védelmében, a Citigroup bejelentette, hogy hajlandó fedezni az utazás költségét azon alkalmazottaik számára, akik az új törvények miatt lakóhelyüktől távolabb tudják csak elvégeztetni a mesterséges terhességmegszakítást. A Bloomberg jelentése szerint a juttatás fedezi majd az utazással kapcsolatos összes kiadást, beleértve a repülőjegyet és a szállást is. Nemrégiben Texas után Idaho szövetségi állam törvényhozása is elfogadta az abortusz szabályozásáról szóló javaslatot. A Citigroup több mint 8500 embert foglalkoztat Texasban és több mint 200 ezret szerte az Egyesült Államokban.
(Jennifer Surane: Citi to Cover Worker Abortion Travel as States Limit Access, Bloomberg News, 2022. 03. 16.)

Genderklinika kicsiknek

Az Orgeon állambéli Portlandben található Doernbecher Gyermekkórház útmutatót adott ki kisfiúknak arról, hogyan kell „elrejteni” (tucking) a nemi szervüket. A kórház, ami magát „Oregon első számú gyermekkórházaként” hirdeti, azt állítja: „A »tucking« csökkenti azokat a félelmeket, amelyeket a testeddel kapcsolatban táplálsz: ahogyan a ruháid állnak, illetve hogy mennyire érzed magad biztonságban a nyilvánosság előtt.” A gyermekkórház „genderklinikájának” útmutatása szerint „a tucking azt jelenti, hogy a péniszt, a heréket vagy mindkettőt elteszed az útból. Ezáltal a nemi szerv területe simábbnak és laposabbnak tűnik.” Annak ellenére, hogy az útmutató nyilvánvalóan kisfiúknak szól, akiknek férfi nemi szerveik vannak, a kórház azt állítja, „bármilyen genderű személy végezhet tuckingot”. A gyermekkórház arra figyelmeztet, hogy „ebben a kiadványban a »pénisz«, »herezacskó« és »herék« szavakat használjuk, de tudjuk, hogy te talán nem ezeket mondanád vagy nem azonosulsz velük. Abból a célból használjuk őket, hogy így utaljunk azokra a testrészekre, amelyekkel a »tuckingra« szoruló személyek rendelkeznek, miközben megértjük, hogy ezek a szavak nem illenek mindenkire.”
(Paul Sacca: Children’s hospital directs boys to sex-toy shop in instruction manual on how to tuck their genitals, The Blaze, 2022. 03. 17.)

Az év asszonya: egy férfi

Rachel (született Richard) Levine gyermekorvost, kétgyermekes „édesapát”, Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesét jelölték mások közt a USA Today magazin Az Év Asszonya díjára. A „transznemű nő” (valójában férfi) a lap szerint olyasvalaki, akinek személye jelenleg „jelentős hatást gyakorol” az Egyesült Államokban. Sajtóközleményükben felidézik: Levine lett az első nyíltan transznemű négycsillagos tiszt az ország egyenruhásai­nak történetében, és egyben az első „nő”, aki elnyerte a megtisztelő kitüntetést.
(Meet USA TODAY’s Women of the Year, USA Today, 2022. 03. 11.)

Muszlim amerikai szuperhős

Új főhőst mutattak be a Marvel képregény-univerzumban: a Ms. Marvel hivatalos előzetesében megismerkedhettünk a 16 éves pakisztáni–amerikai Kamala Khannal, akinek mind otthon, mind az iskolában gondjai vannak a beilleszkedéssel, ezért napjait azzal tölti, hogy szuperhősökről álmodozik egészen addig, amíg egy napon rá nem ébred, ő maga is az. Kamala, akit Iman Vellani alakít, azzal az emberfeletti képességgel rendelkezik, hogy meg tudja változtatni testének alakját és méretét, ráadásul a Marvel szerint „idealista elképzelései szerint képes jobbá tenni a világot”. Kamala a középiskolában szembeszáll az őt gúnyolókkal, családjával pedig mecsetbe jár imádkozni.
(Shirin Ali: Marvel introduces first Muslim superhero in new series, The Hill, 2022. 03. 16.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Rasszista kísérlet

A Texas állambéli San Antonióban található Leon Springs Általános Iskola egyik tanára jó ötletnek találta, ha úgy bizonyítja be a kisdiákoknak a rasszizmus igazságtalanságát, hogy a gyermekeket hajszínük alapján külön csoportokba rendezi, és az egyik csoport tagjainak azt mondja, ők bizony butábbak, mint a többiek. Mike és Brandi Lininger, akiknek tízéves kislánya így a „buta” csoportba került, elmondta: a sötét hajú kicsiket pozitív, míg a szőkéket és vöröseket negatív elbánásban részesítették, utóbbiaknak olyan játékot adtak, amelynek hiányoztak egyes darabjai, így használhatatlanok voltak, később pedig össze kellett pakolniuk kivételezett csoportban lévő társaik után. Az édesanya szerint a kislány teljesen összetört, sok társa sírva fakadt. Az ötödikesekkel mindezen túl megnézették a színes bőrű rendező, Spike Lee Négy kislány című filmjét is, amely egy 1963-as alabamai templomrobbantásról szól, és amelyben az elhunyt sötét bőrű kislányok boncolásán készült fotókat is bemutatják.
(Jaie Avila: Parents angered by segregation experiment at local elementary school, 2022. 03. 09., News 4 San Antonio)

Fotó: shutterstock.com

Különleges összefüggés

Az amerikai politika Fekete-Győr Andrása, Alexandria Ocasio-Cortez progresszív-baloldali New York-i képviselőnő már számtalanszor bizonyította, hogy a népszerű közhelyek ismételgetésén túl semmihez sem ért. Most éppen azt fejtette meg, milyen összefüggés van az eltűnt és meggyilkolt őslakos nők és a fosszilistüzelőanyag-kitermelő helyszínek között. Az őslakos nők védelmére szerveződött Coalition to Stop Violence Against Native Women vezetőjével, Angel Charley-val egyetértésben arra világított rá, hogy ezeken a helyeken gyakran rövid idő alatt sok munkás gyűlik össze átmenetileg az őslakos nők közelében, és szerintük ezzel egyidőben „megnő az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények száma”, ráadásul a kitermelő vagy olajvezetéket kiépítő cégek „gyakran kegyetlenül szállnak szembe” a ténykedésüket ellenző tüntetőkkel.
(Hannah Grossman: AOC claims ‘high correlation’ between fossil fuels and violence on indigenous people, FOX News, 2022. 03. 17.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

A Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak többsége egyetért azzal a döntéssel, amelynek értelmében a NATO nem kényszerít ki repülési tilalmat Ukrajna légterében. A válaszadók háromnegyede támogatja, hogy az Egyesült Államok nyújtson segítséget Ukrajnának, de csak abban az esetben, ha úgy teszi, hogy nem keveredhet háborúba Oroszországgal. Csupán 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy a háború kockázatát is vállalni kellene, amikor Ukrajna megsegítéséről van szó, öt százalék viszont egyáltalán semmiféle módon nem támogatná ezt.
(Majority Approve Of NATO Decision Not To Enforce No-Fly Zone, Quinnipiac University National Poll Finds, Quinnipiac University/Poll, 2022. 03. 16.)