Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Gendersemleges varázslat

A Sony Pictures újraalkotja a Hamupipőkét olyan szereplőgárdával, amely a korábbiaknál „jobban reprezentálja a közönséget”, a jó tündért pedig nem más, mint a fekete bőrű férfi színész, Billy Porter alakítja majd. A film író-rendezője, Kay Cannon szerint így azt az üzenetet közvetítik, hogy „a varázslat gendersemleges”. Az alkotó ezenfelül „a szerepet kifejezetten a színészre és az ő adottságaira írta”, az pedig ennek köszönhetően „olyan természetfeletti lény lett, aki hű önmagához, és túlmutat a hétköznapi emberi címkéken”.
(Mary Sollosi: Billy Porter reinvents the fairy godmother as ‘the Fab G’ in Kay Cannon’s Cinderella, Entertainment Weekly, 2021. 05. 14.)

Megfertőzik a kicsiket

New York városának oktatási hivatala és a PBS tévécsatorna együtt indítja útjára azt az új oktatóműsort, amely három- és nyolcéves kor közötti gyermekeknek szól, és amelynek egyik legutóbbi adásában egy drag queen (nőnek öltözött férfi) szerepel, és egy könyvből olvas fel a csemetéknek. „Biztosan felteszed magadnak a kérdést: mi fán terem a drag queen? Nos, ne félj, elmondom én neked. Mi, drag queenek hétköznapi emberek vagyunk, akik szeretnek szerepet játszani és szépen felöltözni, amikor csak lehet. […] Szeretünk a színpadon lenni. Szeretünk énekelni és táncolni és vicceket mesélni” – tudhatják meg a legkisebbek is a könyvből.
(schools.nyc.gov)

A haditengerészet sem maradhat ki

Az Egyesült Államok haditengerészeténél belső ellenőrzések folynak annak érdekében, hogy megfelelő mértékben érvényesüljenek a „diverzitás, méltányosság és befogadás” elvei. Ezzel kapcsolatban a védelmi minisztérium adott ki egy emlékeztetőt, amelyből többek közt kiderül, hogy „az esélyegyenlőség demokráciánk egyik alappillére, és a diverzitás az egyik legnagyobb erősségünk; mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy a haditengerészet és a tengerészgyalogosság tagjai mindig készenlétben álljanak, és végső soron sikerre vigyük küldetésünket”.
(Memorandum for Assistant Secretaries of the Navy Chief of Naval operations Commandant of the Marine Corps, media.defense.gov, 2021. 05. 03.)

Férfi győzött a nők között

A Florida állambéli Orlando városában Hailey Davidson nyerte a legutóbbi női golf­versenyt. A 28 éves sportoló eddig a férfiak között szerepelt, nemrég azonban bejelentette, hogy ezentúl nő lesz. Az Egyesült Államok Golfszövetsége (USGA) udvariasan közölte vele, hogy megfelel az általuk előírt „genderalkalmassági kritériumoknak”. Davidson azonban még nagyobb babérokra tör, és beadta jelentkezését a Nők Profi Golfszövetségéhez is, amely még 2010-ben törölte el felvételi követelményei közül a „születéskor nőnemű” kikötést, miután egy transznemű golfozó beperelte őket.
(Beth Ann Nichols: Transgender woman wins Florida mini-tour event, sets sights squarely on LPGA, Golfweek, 2021. 05. 14.)

Korábban írtuk

Caitlyn Jenner jól megkapta

A kaliforniai kormányzói posztért induló, transznemű és republikánus Caitlyn (született Bruce) Jenner hatalmas hibát követett el, amikor ifjabb Donald Trump egyik Instagram-fotóját megosztotta, azon ugyanis az elnök fia Jenner kinézetét állítja szembe a Biden-adminisztráció egészségügyi államtitkáráéval, a szintén transznemű Rachel (született Richard) Levine-ével. „Úgy tűnik, ez mindenképp igaz: a konzervatív csajok jobban néznek ki… lehet, hogy a liberálisok ezért vannak állandóan minden ok nélkül kiakadva” – írta a Trump-fiú. Bár a megosztást Jenner később törölte, mégsem úszta meg, hogy egy harmadik transznemű személy, az Amazon Prime-on futó Transparent című sorozat sztárja, Alexandra (született Scott) Billings is be ne szálljon a virtuális csatába.
„Azzal, hogy kiposztoltad [Trump bejegyzését], mindent elmondtál az öngyűlöletedről és nyílt transzfóbiádról” – írta Billings Jennernek címzett nyílt levelében. „Spirituális káosz spiráljába kerültél, és az imádat és nyilvános elfogadás utáni vágyad ugyanolyan égbekiáltó, mint énközpontú, pszeudorepublikánus, gazdag, fehér, kiváltságokkal teli életed, miközben úgy teszel, mintha valamiféle hétköznapi ember lennél, akit érdekelnek a hétköznapi történések.”
(Jon Brown: Caitlyn Jenner Accused Of ‘Blatant Transphobia’ For Posting Meme Mocking Rachel Levine, The Daily Wire, 2021. 05. 20.)

Vétkezett a professzor

A Duke Egyetem nyugalmazott pszichológia- és idegtudomány-professzorát, John Staddont eltávolították az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) internetes szakmai levelezőlistájáról, miután a nagy hírű tudós azt merte állítani, hogy csak két nem létezik. Szó szerint azt írta: „Hmm… A nemek bináris rendszere helytelen lenne? Mi erre a bizonyíték? Létezik a Z kromoszóma?” A tudóssal ezután Jonathon Crystal, az Indianai Egyetem pszichológia- és agykutatás-professzora közölte, hogy „több panasz érkezett” hozzájuk megjegyzéseivel kapcsolatban, és mivel nem ez volt az első alkalom, a levelezőlistán való szereplést pedig kiváltságnak tekintik, ezért azt a döntést hozták, hogy a továbbiakban nem lehet rajta.
(Tyler Hummel: Scholar booted from APA discussion group after suggesting there are only two sexes, The College Fix, 2021. 05. 14.)

Matthew Lohmeier

A normalitás szikrája

Az amerikai űrhaderő korábbi alezredese, Matthew Lohmeier könyve megjelenése után azonnal az Amazon eladási listájának élére ugrott. Az alezredest azután bocsátották el, hogy nyíltan kritizálta a „hadseregen belül uralkodó marxizmust”. A könyv ajánlója szerint Lohmeier „választ ad sok fontos kérdésre, amit az amerikaiak mostanában feltesznek. A rendszerszintű rasszizmus vajon valós-e, vagy csak egy retorikai eszköz a bőrszín állandó emlegetése az amerikaiak megosztására? […] Tényleg létezik a hadseregen belül a fehér felsőbbrendűség vagy fehér nacionalizmus problémája? […] Mi a marxizmus, és mi köze mindehhez?” Lohmeier határozott véleménnyel van Lloyd Austin védelmi miniszterről is: „Nem démonizálom őt, de világossá akarom tenni az ő számára és minden katona számára is, hogy ha ezt tovább erőltetjük, az csak erodál bennünket, nem pedig egyesít.”
(Tim Pearce: Sales Skyrocket For Ousted Space Force Commander’s Book On How Marxism Is Infecting U.S. Military, The Daily Wire, 2021. 05. 17.)