Fotó: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko
Hirdetés

A szóvivő szavai szerint az orosz csapatok igyekeznek elvágni az ukrán hadsereg ellátási útvonalait, és a fontos iparvárost védő erők bekerítésére törekednek. Hangsúlyozta, hogy a térségben súlyos katonai összecsapások zajlanak, és a frontvonal folyamatosan változik. „Az elmúlt napokban az ellenség elkezdett páncélozott járműveket bevonni a támadó hadműveletekbe: harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket” – fejtette ki. Hozzátette, hogy az oroszok korábban gyalogosokból álló kis csoportokkal támadtak a térségben.

Az ukrán katonai hírszerzés a Telegramon nyilvánosságra hozta, hogy információi szerint orosz drónkezelőket képeznek ki a szíriai Sajrat katonai repülőtéren Ukrajna elleni támadások végrehajtására. A közlés szerint az orosz drónkezelők kiképzését a libanoni Hezbollah síita terrorszervezet rendőrsége és az Iráni Forradalmi Gárda végzi. A képzési programban Sahíd-136 és Ababil-3 típusú, valamint Raad távirányítású drónok kezelése szerepel. „Hírszerzési jelentések szerint a hadgyakorlatokat a Hezbollah egyik parancsnoka, a drónok gyártására és karbantartására szakosodott Kamal Abu Szadik vezeti” – tette hozzá az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége.

Olekszandr Ruvin, a Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézet (KNDISZE) igazgatója a Telegramon arról számolt be, hogy intézetének szakértői szerint Oroszország 3M22 Cirkon típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki Kijevre február 7-én. Mint írta, egy rakéta roncsainak megvizsgálása során jutottak erre a következtetésre. Kiemelte, hogy a rakétát olyan helyre célozták, ahol egyáltalán nincsenek katonai létesítmények, és emlékeztetett arra, hogy a támadásban civilek sebesültek meg.

Korábban írtuk