A főképviselő, aki az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatót, elmondta: a helyzetre nem sikerült megoldást találni, a jelenlegi válság pedig fel kell, hogy nyissa az emberek szemét, hogy a kétállami megoldás elkerülhetetlen.

Hirdetés

„Két államnak kell léteznie a jövőben, és ez nem csak Gáza újjáépítéséről szól, hanem arról, hogy fel kell építeni egy államot a palesztinok számára” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a hétfői tanácskozáson olyan keretrendszert javasolt, amely ehhez kapcsolódóan bizonyos feltételek meghatározását foglalja magában; a palesztin nép erőszakos kitelepítése Gázán kívülre nem engedhető meg, ahogy nem engedhető meg a terület izraeli megszállása, és a palesztinok visszatérési jogának megtagadása. „Másrészt szükség van valamiféle palesztin hatóságra, el kell majd gondolkodnunk azon, hogy a nemzetközi közösség hogyan ruházhatja fel hatalommal” – tette hozzá. Véleménye szerint szükség lenne az arab országok erőteljesebb bevonására a megoldás keresésében, ami nemcsak pénzügyi, hanem politikai hozzájárulást is magában kéne, hogy foglaljon. Ugyancsak fontos az EU nagyobb szerepvállalása a régióban, és különösen a palesztin állam felépítésében való részvétel.

Felhívta a figyelmet, hogy az eszkalációt és a konfliktus kiterjesztését más, Izraelt körülvevő szomszédos régiókra el kell kerülni, különös tekintettel a Hezbollah tevékenységére a libanoni határon. „Előre tekintve azonban közép- és hosszú távú megoldásra kell összpontosítanunk, egy olyan konfliktus utáni forgatókönyvre, amely folyamatos stabilitást tud garantálni, amely lehetővé teszi a palesztinok és az izraeliek közötti, valamint az egész térségben a béke megteremtését” – húzta alá

Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: a háborút nem lehet szem elől téveszteni, az EU-nak továbbra is támogatnia kell az országot. A 12. szankciós csomaggal kapcsolatban elmondta, hogy nemsokára, lehetőleg még a héten véglegesítik, és új exporttilalmakat fog tartalmazni, a többi között az orosz gyémántokra vonatkozóan.

Korábban írtuk