Borrell az uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a megcélzott mennyiség mintegy 30 százalékát már sikerült elérni, ez a mennyiség a készletekből, illetve a megrendelések átirányításából származik, mivel az európai ipar sokat exportál harmadik országokba. „Ezért arra kérjük a tagállamokat, hogy irányítsák át a megrendeléseket, változtassák meg a prioritást, hogy elsőbbséget biztosítsanak az Ukrajnának szánt termelésnek” – hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

Elmondta továbbá, hogy a közös uniós beszerzés révén jelenleg 120 ezer darab lőszert rendeltek meg, amelyeket idén és jövőre kell leszállítani. „Az iparnak világos előrejelzésre van szüksége, hogy hány darab lőszerre számítunk” – tette hozzá.

A főképviselő arról is beszélt, hogy az EU kiképzési missziója nagyon jól halad előre, már 30 ezer katona részesült a megfelelő képzésben. „A jó kiképzés életmentést is jelent. Az elkövetkező időszakban pedig további 10 ezer katonát fogunk kiképezni. Pontos dátumot nem tudnak mondani, de azzal a sebességgel, ahogyan a 30 ezret kiképeztük, ez a 10 ezer is nagyon gyorsan meglehet” – jelentette ki.

Korábban írtuk