Kurz kizárta a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodás újratárgyalását

Fotó: MTI, archív

Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, miután azt a brit törvényhozás alsóháza elutasította a kedd esti szavazáson.

„Mindenesetre nem lehet szó újratárgyalásról” – jelentette ki Kurz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

A labda most London térfelén van – tette hozzá az osztrák kormányfő, aki reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia világosabbá fogja tenni,  milyen viszonyt szeretne az EU-val a jövőben.

„Nagy-Britanniának  tudnia  kell, hogy mi a cél” – hangsúlyozta Kurz. Leszögezte: „Az EU továbbra is segítő kezét nyújtja, hogy elejét vegyék egy kemény Brexitnek, s hogy biztosítsanak egy lehetőleg szoros jövőbeli kapcsolatot az EU és az Egyesült Királyság között”. Kurz ugyanakkor hozzátette: Ausztria  felkészült egy kemény Brexit eshetőségére is, ha úgy hozná a sors.

A kancellár egyben „nagyon kiegyensúlyozott és tisztességes kilépési megállapodásként” méltatta az előző félévi osztrák soros EU-elnökség idején született egyezményt.

Karin Kneissl külügyminiszter „Keep calm and carry on” (Maradj nyugodt, és folytasd) második világháborúból származó angol kifejezéssel reagált. Mint mondta, Ausztria minden lehetséges forgatókönyvre felkészült.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom a britek akaratának tiszteletben tartását szorgalmazza 

A brit polgárok akaratának tiszteletben tartását szorgalmazta az Öt Csillah Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt, miután kedd este a brit törvényhozás alsóháza elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Eközben Matteo Renzi volt olasz kormányfő kijelentette:  a Brexit nehézségei azt bizonyítják, hogy nem éri meg kilépni az EU-ból. 

Ettore Lichere az M5S politikusa, a római szenátus külügyi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, a brittek a 2016-os referendummal a Brexit mellett döntöttek és a „népakaratot” tiszteletben kell tartani. 
Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, volt olasz kormányfő közösségi oldalára azt írta, a „Brexit katasztrófa és senki sem tudja, hogyan lábaljon ki belőle”. Renzi hozzátette: „nem éri meg kilépni az EU-ból (..) eddig az Egyesült Királyság szárnyalt, most az összeomlás jeleit mutatja”. 

Osvaldo Napoli a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, az olasz parlament külügyi bizottsága tagja szerint a brit alsóház mostani döntése kihat az európai parlamenti szavazásra is, hiszen addig nehezen lehet új Brexit-megállapodást kidolgozni.

Theresa May: ha a kormány bizalmat kap, egyeztetéseket kezd a Brexit-megállapodás elfogadtatásához szükséges feltételekről

Fotó: MTI/EPA (archív)

Fotó: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Theresa May brit miniszterelnök szerint ha kormánya bizalmat kap, akkor ő egyeztetéseket kezd az alsóházi képviselőkkel arról, hogy mire lenne szükség a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás elfogadtatásához.

Az 585 oldalas dokumentumot kedd este példátlan, 230 fős többséggel utasították el az alsóházi képviselők.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő – vezetője a kedd esti voksolás után azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Az indítványt még szerdán megvitatják, és este szavaznak is róla az alsóházban.

Theresa May a Brexit-megállapodásról tartott kedd esti voksolás után kijelentette: bízik abban, hogy kormánya bizalmat kap, és ezután megkezdi egyeztetéseit az alsóházi képviselőkkel a megállapodásról.

A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.

A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a megállapodás-tervezet elutasítása miatt

A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt a kedd esti a szavazást követően.

„A megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne” – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.

Mint írta, Spanyolország erre az esetre készenléti intézkedéseken dolgozik, prioritásként kezelve az állampolgárok jogait.

„Természetesen nagyon rossz hír, de szembe kell nézni vele” – nyilatkozta Josep Borrell spanyol külügyminiszter újságíróknak egy madridi gazdasági rendezvényen.

A politikus szerint a negatív eredményre lehetett számítani, de arra nem, hogy ilyen nagy lesz a különbség az elutasító és a támogató voksok között.

Hozzátette: a brit kormányfőnek három napja van, hogy bemutassa „a B-tervet”. A képviselők álláspontja szerinte „elég világos”, mivel több mint a kétszer annyian utasították el a javaslatot, mint ahányan támogatták, annak ellenére, hogy ismerik a lehetőségeket és a figyelmeztetéseket.    

A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból. 

A várhatóan februárban kormány elé kerülő intézkedéscsomag két fő célja, hogy védje az állampolgárok érdekeit és fenntartsa a kereskedelmi folyamatokat. 

Előbbivel kapcsolatban például elhangzott, hogy rendelet készül a Spanyolországban élő brit állampolgárok társadalombiztosítási jogosultságának, egészségügyi ellátásának, végzettségeik, titulusaik elismerésének garantálásáról. 

A kormány emellett hétfőtől elindított egy információs weboldalt is, amelyen a Brexittel kapcsolatos kérdésekről lehet tájékozódni.

Sajnálatát fejezte ki Juncker a kiválási megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt

Fotó: MTI, archív

Sajnálatát fejezte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt.

Juncker közölte: az EU nem akar rendezetlen Brexitet, de kedd este megnőtt ennek a kockázata.

Az Európai Bizottság mindazonáltal folytatja a felkészülést a brit kilépésre – jelentette ki.

Juncker hangsúlyozta, a decemberben elfogadott brit kiválási megállapodás tisztességes kompromisszum és a lehető legjobb ajánlat az unió részéről, amely a körülményekhez képest a leginkább csökkenti a Brexit által az európai polgárok és vállalkozások számára okozott károkat.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk az Egyesült Királyság rendes és szabályos kilépését az Európai Unióból” – fogalmazott.

Mint közölte, az Európai Bizottság és különösen Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyaló időt és erőt fektetett a megállapodás kialakításába, a tárgyalások során az unió nagyfokú találékonyságot és a rugalmasságot mutatott.

„Arra kérem az Egyesült Királyságot, hogy a lehető leghamarabb tisztázza szándékait. Az idő majdnem lejárt” – fogalmazott Juncker.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyancsak a rendezetlen kilépés megemelkedett kockázatára és pozitív megoldás  szükségességére figyelmeztetett kedd esti Twitter-üzenetében.

„Ha a megállapodás lehetetlen, és senki sem akar megállapodás nélküli kiválást, akkor kinek lesz végül bátorsága, hogy kimondja, mi az egyetlen pozitív megoldás?” – fogalmazott Tusk.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenete szerint a londoni szavazás eredménye „rossz hír”. Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Királyságban élő mintegy 3,6 millió uniós állampolgár és a nagyszámú unióban lakó és dolgozó brit állampolgár sorsa miatt.

Charles Michel belga kormányfő kijelentette, a belga kormány biztosítja polgárai jogait és megvédi a vállalkozásokat, konkrét lépéseket tesz és készít elő egy bizonytalan időszakra.

Az unióban maradó 27 tagország korábban hangsúlyozta, hogy a megállapodás az egyetlen lehetséges forgatókönyv, most a britek feladata, hogy vállalják a választásuk következményeit – emlékeztetett.

„A labda most még inkább, mint valaha a brit oldalon pattig” – fogalmazott.

Michel emellett alapvető fontosságúnak nevezte az erős gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fenntartását.

Mark Rutte holland miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, de mint Twitter-üzenetében írta, tiszteletben tartja a szavazás eredményét. Véleménye szerint a megállapodás visszautasítása nem jelent automatikusan rendezetlen kiválást.

Mint közölte, Hollandia és az EU továbbra is a jelenlegi megállapodást támogatja, de minden lehetséges forgatókönyvre felkészül. Az Egyesült Királyság feladata eldönteni, hogy melyik utat választja – tette hozzá Rutte.

A román uniós elnökség a 27-ek egységes fellépését szorgalmazza

A román uniós elnökség higgadtságra int és a 27-ek egységes fellépését szorgalmazza – mondta George Ciamba román európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter kedd este a Mediafax hírügynökségnek arra reagálva, hogy a londoni alsóház hatalmas arányban elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A román uniós elnökség lebonyolításáért felelős miniszter szerint a döntésre számítani lehetett, legfeljebb az elutasításnak a vártnál „rosszabb aránya” keltett meglepetést. Ciamba rámutatott: a következő lépéseket a brit kormánynak és Thereza Maynek kell megtennie.

Románia uniós elnökként a 27 uniós tagállam egységének kifejezését szorgalmazza.

Ciamba szerint az uniós és nemzeti szintű szabályozás terén is folytatódnak az előkészületek a „legrosszabb forgatókönyv” esetére, de úgy vélekedett: nem kell félelmet kelteni az emberekben, még nem vált bizonyossá, hogy az Egyesült Királyság uniós tagsága megállapodás nélkül fog megszűnni. 

Emlékeztetett: a brit külügyminiszter azt ígérte, hogy az Egyesült Királyságban élő európai uniós állampolgároknak egy rendezetlen kilépés esetén is ugyanazon jogokat biztosítják, mint amit a Brexit feltételrendszeréről szóló – a londoni alsóház által most elvetett – megállapodás tartalmazott.

Német alkancellár: a rendezetlen kiválás a lehető legrosszabb megoldás

A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás – figyelmeztetett Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn, miután a brit alsóház elutasította az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

„Ez egy keserű nap Európának” – írta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a Twitteren. Hozzátette: „mi felkészültünk, de egy rendezetlen Brexit valamennyi lehetőség közöl a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának”.

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szintén a Twitteren ugyancsak azt írta, hogy a rendezetlen kiválás a legrosszabb az összes lehetőség közül.

Német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében arról is szóét, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki „őrizze meg a nyugalmát”. 

Német gazdasági érdekképviseletek a kockázatokra figyelmeztetnek. Az ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) elnöke,  Eric Schweitzer közleményében kiemelte, hogy a vállalkozásoknak az eddiginél is erősebben kell összpontosítaniuk a felkészülésre, mert megállapodás nélkül „a negatív Brexit-forgatókönyvekből sajnos keserű valóság” lesz.

Rámutatott, hogy az Egyesült Királyság Németország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 122 milliárd eurót (39 ezer milliárd forint) tesz ki.

A német iparvállalatok szövetségének (BDI) közleménye szerint a londoni alsóház döntése miatt „veszélyes közelségbe került egy kaotikus Brexit”, amely recesszióval fenyegeti a brit gazdaságot. Ezt pedig Németország is megérezné – hangsúlyozta Joachim Lang, a BDI az érdekképviselet ügyvezetője.

A német autóipari szövetség (VDA) szerint a londoni alsóház döntése vétkes „politikai könnyelműség”, amely az autóipart is veszélyezteti, mert a brit és a La Manche másik partját fekvő üzemek szorosan együttműködnek. Ezért a „rendezett és praktikus megoldások nélküli” Brexit az autóiparban is fenyegetne munkahelyeket, „különösen a brit oldalon” – húzta alá Bernhard Mattes, a VDA elnöke.

A brit EU-tagság rendezett megszüntetésének részleteiről kötött megállapodást több mint ötszáz tárgyalási nap után, tavaly novemberben írták alá az EU-tagállamok vezetői. A brit alsóházban az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis a testület 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Dublin: nem tárgyalható újra a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodás

Írország szerint az Európai Unió világos álláspontja, hogy nem tárgyalható újra az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás, még azt követően sem, hogy kedd este a brit törvényhozás alsóházában megsemmisítő vereséget szenvedett.

„Az ír kormány emlékeztet: az Európai Tanács december 13-i tanácskozásán kinyilvánította világos álláspontját, miszerint a kilépési megállapodás nem tárgyalható újra. Ezt ismételten kinyilvánította Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közös levelükben, amelyet tegnap küldtek el Theresa May brit miniszterelnöknek” – áll a dublini vezetés közleményében.

„Az ír kormány ugyanakkor elismeri, hogy a szabályozatlan Brexit mindenki számára rossz végeredményt jelentene, nem utolsósorban Észak-Írországnak. Még nem késő elkerülni a dolgok ilyen kimenetelét, s felszólítjuk az Egyesült Királyságot, hogy vázolja fel, miként akarja ezt a sürgető ügyként jelentkező patthelyzetet elkerülni” – tette hozzá a dublini vezetés.

Sajnálatos módon a ma esti szavazás eredménye megnövelte egy szabályozatlan Brexit kockázatát, ebből következően a (dublini) kormány fokozni fogja előkészületeit egy ilyen eshetőségre – olvasható az állásfoglalásban.

A várakozásoknak megfelelően, hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, így az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

Macron: a briteknek lesz a legrosszabb, ha nem lesz megállapodás

Fotó: MTI, archív

Nagy-Britannia lenne a legnagyobb vesztese annak, ha megállapodás nélkül szakadna ki az Európai Unióból – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, reagálva a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt kedd este.

Úgy vélte, az egyik eshetőség, hogy nem lesz megállapodás, ez azonban nagyon rossz volna mindenkinek, elsősorban a briteknek.

Közölte, ebben a helyzet kénytelenek lesznek teljesen újratárgyalni jövőbeni kapcsolatukat az EU-val, de ehhez nem áll majd rendelkezésükre átmeneti időszak.

Mégis kellene lennie egy átmeneti időszaknak, amely alatt „tárgyalunk velük, mert például a repülőgépeknek közlekedniük kell Nagy-Britannia és az EU között, illetve azért is, mert az élelmiszer-áruházaikba az áru 70 százalékban a kontinensről érkezik” – mondta Macron, amikor hatszáz normandiai polgármesterrel tanácskozott a régió egyik városában.

„A második eshetőség, hogy azt mondják, és szerintem ezt fogják csinálni, mert egy kicsit ismerem őket: megpróbálunk jobb megállapodást elérni az EU-val, és ha sikerül, akkor újra szavazunk róla a parlamentben” – fejtette ki. Hozzátette, nem nagyon hiszi, hogy a briteknek sikerül jobb megállapodást elérni, mert már kimerítették a lehetőségeiket, és az EU nem fogja elárulni az európaiak érdekeit csak azért, hogy rendeződjön egy brit belpolitikai ellentét.

Macron szerint van egy harmadik forgatókönyv is, miszerint azt mondják: nem kell úgy rohanni, hadd kapjanak még időt arra, hogy újratárgyalják a feltételeket. Közölte, ha sikerül elhúzni az időt a májusi európai parlamenti választások utáni időre – amikor esetleg a briteknek lesz lehetősége még valamilyen előnyt kiharcolni maguknak -, akkor ez nagy bizonytalanságot okoz. Emiatt lesz aggodalom, „de mondják meg a halászainknak, hogy mindig az ő érdekeiket nézem”. – mondta Macron a polgármestereknek, akik Normandia halászait is képviselték a találkozón.

Az elnök közölte, fogadni mer arra, hogy a britek a második lehetőséggel kezdenek majd, és a végül a harmadik forgatókönyv valósul meg.

„Persze, ez volt a brit nép szuverén döntése, és tiszteletben is tartom, de nem a francia nép szuverén választása” – jelentette ki az elnök.

Amikor a tanácskozáson a sárgamellényesek tüntetéseire, követeléseire terelődött a szó, többen a polgármesterek közül felvetették, hogy ismét lehetővé kellene tenni az állampolgári kezdeményezésű népszavazásokat az országban.

Macron kifejtette: „A Brexitből sokat tanulhattunk, például azt, hogy hova vezethetnek a tetszetős népszavazások.” Megjegyezte, hogy a Brexitről szóló 2016-os brit népszavazás előtt szerinte „manipulálták a választókat, kívülről is, akárkik, akármivel – ezeket információknak nevezték -, majd utána azt mondták nekik, hogy oldjátok meg a problémáitokat magatok. Vagyis hazudtak az embereknek, akik aztán lehetetlen helyzetbe hozták magukat a választásukkal. Egy szó mint száz, sok szerencsét kívánok a brit nép képviselőinek, akiknek egy lehetetlen feladatot kell megoldaniuk” – mondta a francia köztársasági elnök.

The New York Times: a briteknek nagy szükségük van egy vezetőre

„A brit olyan nemzet, amelynek elkeseredetten szüksége van egy vezetőre” – ezzel a címmel közölt kommentárt internetes oldalán a The New York Times című lap a kedd esti brit parlamenti szavazásról, amelyen nagy arányban elutasították a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A lap történelmi jelentőségűnek nevezte a szavazást, és úgy vélte, hogy Londonnak „csodatevő államférfira” volna szüksége. „De sajnos Theresa Maye és Jeremy Corbynja van” – írta a Times publicistája, Jenni Russell.

A szerző Nicholas Soames brit konzervatív politikusra, Winston Churchill unokájára hivatkozott, aki idézte nagyapja egyik kedvenc és gyakran idézett költőjének, Edwin J. Millikennek a szavait: „Ki a felelős a zörgő vonatért? A tengelyek recsegnek és a kapcsolók feszülnek. Az iram felhevült, a csúcshoz közeli, a mozdonyvezető süket, és a vonatfütty hiába sivít az éjszakába. Ki a felelős a zörgő vonatért?”.

„Ezt senki nem tudja” – válaszolta meg a kérdést a publicista, hozzátéve, hogy a londoni kormány, a parlament, a politikai pártok és az egész ország reménytelenül kettészakadt a Brexit megvalósításának ügyében. „A brit politika világa felrobbant – és hasonlóképen felrobbantak a politika normái is” – állapította meg Jenni Russell.

A véleményíró felhívta a figyelmet arra: hasonló vereség esetén egy miniszterelnöktől azt várják, hogy lemondjon, de – tette hozzá – senki nem számít arra, hogy Theresa May a héten benyújtja a lemondását, annál is kevésbé, mert már a szavazást megelőzően közölte, hogy az eredménytől függetlenül mindenképpen posztján marad.

A szerző szerint Jeremy Corbynnak, a Munkáspárt vezetőjének erős a pozíciója, ám a Brexit kérdésében az ő pártja is megosztott. Felveti azt a – maga által is „vadnak” minősített – lehetőséget, hogy a „mérsékelt munkáspártiak” és a „lázadó konzervatívok” fogjanak össze, hozzanak létre egy új parlamenti csoportot, amely felkészült egy nemzeti egységkormány létrehozásával az ország vezetésére. „Ez természetellenes megoldásnak látszik, de minden más megoldás ilyen” – állította az elemző.

Prága szerint Londonnak kell megmondania, hogyan tovább

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítását követően Londonon a sor, hogy megmondja hogyan tovább. 

A miniszter a Twitter internetes közösségi oldalon megjelent bejegyzésében azt állítja, Csehország minden eshetőségre fel van készülve.

„Nagyon sajnálom, hogy a világ legrégibb demokráciája három, egymással összebékíthetetlen táborra szakadt. Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból akadozik, de biztos vagyok benne, hogy sikerül megoldást találnunk” – írja Petrícek. 

A miniszter személyesen azt szeretné, ha a szigetország az EU tagja maradna, és úgy véli, hogy az elutasított megállapodás a lehető legkevésbé rossz volt a forgatókönyvek közül.

„A labda most a britek térfelén pattog, nekik kell megmondaniuk, hogyan tovább. Csehország minden eshetőségre felkészült” – szögezte le Tomás Petrícek. 

Ez utóbbi állítást Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter is megerősítette. Úgy vélte, hogy a szavazás eredménye előre várható volt. „Csehország felkészült minden eshetőségre, beleértve Nagy-Britannia rendezetlen kiválását is” – írta Hamácek a Twitteren. Rámutatott: Csehország számára prioritás, hogy a Nagy-Britanniában élő csehek jogai ne sérüljenek, illetve Prága és London kapcsolatai az új helyzetben is a lehető legjobbak maradjanak.

Német külügyminiszter: vége a játszadozásnak

Fotó: MTI, archív

Maas a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva mondta ezt, miután előző nap a londoni alsóház hatalmas arányban elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. 

Szerinte új tárgyalásokra van szükség Nagy-Britannia és az EU között, és végül megbeszélést kell folytatni az úgynevezett tartalékmegoldásról, amelynek értelmében szükség esetén egységes vámügyi szabályozás léphet életbe az unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. 

„Minden körülmények között el akarjuk kerülni egy vámhatár bevezetését” – mondta Maas. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy amennyiben London kérni fogja Brüsszeltől a Brexit elhalasztását, akkor az EU konstruktívan fog tárgyalnia róla.

Azonban először a brit alsóház képviselőinek el kell dönteniük, hogy mit akarnak. Mostanáig „csupán az vált világossá, hogy mit nem akarnak, és ez nem elég” – mondta a német diplomácia vezetője.

Az alsóházban szerdán napirendre kerülő bizalmatlansági indítványról szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a londoni vezetés cselekvőképességét. A kormány bukása „nagyon megbonyolítaná” a helyzetet – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Altmaier gazdasági miniszter a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, lehetőséget kell adni a briteknek arra, hogy „tisztázzák álláspontjukat”.

A Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodást ugyan „alapvetően” nem lehet módosítani, de van még néhány hét a kilépés tervezett időpontjáig – mondta a miniszter.

A megállapodás nélküli, „kemény” Brexitet mindenképpen el kell kerülni, mert súlyos következményekkel járna, és nem csak Nagy-Britanniában. „Mindenki veszítene Európában, és senki sem nyerne” a brit EU-tagság rendezetlen felszámolásával – mondta Peter Altmaier.

A rendezetlen Brexit veszélyeire hívta fel a figyelmet mások mellett Olaf Scholz SPD-s alkancellár, pénzügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is, és több gazdasági érdekképviselet.

Angela Merkel kancellár egyelőre nem foglalt állást nyilvánosan a Brexit-megállapodás londoni parlamenti elutasításáról. Az ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint ez tarthatatlan állapot, Dietmar Bartsch, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának társelnöke szerdán sürgette, hogy a kancellár mielőbb ismertesse a Bundestagban kormánya álláspontját, és fejtse ki, hogy miként akarja elhárítani a „Brexit-káosz” Németországot fenyegető veszélyeit.

Barnier: soha nem volt még ekkora a veszélye a rendezetlen kiválásnak

Soha nem volt még ekkora a veszélye az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának, Londonnak mielőbb tisztáznia kell a szándékait a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi brit alsóházi elutasítását követően – jelentette ki Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris vitáján Barnier elmondta, sajnálattal vette tudomásul a szavazás eredményét, s rámutatott, hogy mindössze tíz hét van hátra a szigetország tervezett kilépésének dátumáig, 2019. március 29-ig, ezért fel kell gyorsítani a felkészülést a „kemény Brexitre”.

Hangsúlyozta, hogy a szerződést közösen dolgozták ki a brit kormánnyal, szövege a „létező kompromisszumok legjobbja”, amely figyelembe veszi mindkét fél alapvető kikötéseit.

Aláhúzta, az Európai Unió kész tárgyalni egy más megállapodásról, amennyiben London változtat álláspontján, de akkor is mindenképpen biztosítékra van szükség az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításának megakadályozása érdekében.

Fontos, hogy az ezt garantáló és a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett tartalékmegoldás B-terv maradjon, de az is, hogy hiteles biztosítékot nyújtson – mondta Barnier.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a vitában arról számolt be, hogy a kudarc ellenére az EU folytatja a szerződés ratifikációját.

Úgy vélekedett, hogy a brit kilépés jelentős károkat fog okozni mindkét oldal számára, a politikusok feladata viszont ezek minimalizálása lenne, s ezért folytatni kell a munkát, az Egyesült Királyságnak pedig tudatnia kell, hogyan kíván továbblépni.

Antonio Tajani, az EP elnöke annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a bennmaradó huszonhét tagállam megőrizze az egységét.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a „politikai káosz fő üzenete, hogy nem szabad követni a nacionalistákat, az egoistákat, mivel az EU-t megreformálni kell, nem pedig tönkretenni, vagy kilépni belőle”.

A szociáldemokrata frakció részéről Roberto Gualtieri szólalt fel elsőként, aki történelmi hibának nevezte a Brexitet, s kiemelte, hogy a folyamat visszavonható, illetve ha nem jön létre többség egyik opció mellett sem, akkor új népszavazást vagy előrehozott választást kell kiírni, hogy a lakosság véleményt mondhasson.

„A tárgyalások megakadtak, a labda az Egyesült Királyság térfelén van” – fogalmazott.

Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja kijelentette, hogy két választás áll az EU előtt: nem tesz semmit, és a rendezetlen kiválást választja, bízva abban, hogy megállítható a Brexit, vagy pedig megpróbálja eloszlatni a brit aggályokat. Szerinte hatalmas hiba lenne, ha meg sem próbálnának további erőfeszítéseket tenni.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető, az EP Brexit-ügyi főképviselője leszögezte, hogy „a brit pártoknak az ország érdekeit kellene saját rövidlátó politikai érdekeik elé helyezniük, ideje lenne, hogy kijöjjenek a lövészárkokból és együttműködjenek”.

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) képviselője, Martina Anderson „kiábrándító és dühítő cirkusznak” nevezte a brit belpolitikát.

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája nevű euroszkeptikus frakció vezetője az EU-t, illetve a brit miniszterelnököt bírálta. Mint mondta, ha Theresa Maynek lenne szemernyi becsülete, akkor lemondana.

Hozzátette, meglepő eredményt hozhat, ha rákényszerítenek az országra egy második referendumot, szerinte az emberek a korábbinál is nagyobb arányban szavaznának a távozásra.

A brit parlament alsóháza kedd este a várakozásoknak megfelelően, hatalmas arányban elutasította a megállapodást. Az egyezményre 202 képviselő szavazott igennel, 432 nemmel.

A rendezetlen kiválásra is készülnek a skandináv és a balti államok

Sajnálattal és aggodalommal vették tudomásul a skandináv és a balti országok, hogy a londoni alsóház kedd este elsöprő többséggel elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, és valamennyien kezdenek felkészülni London rendezetlen kiválásának lehetőségére.

Lars Lökke Rasmussen dán kormányfő a Twitteren jelezte: a szavazás után most egy lépéssel közelebb került a kaotikus brit kiválás lehetősége. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy most Londonnak kell megtalálnia a módját, hogy megoldja ezt a helyzetet.

Stefan Löfven svéd kormányfő is sajnálkozását fejezte ki, és kiemelte, hogy az elutasított megállapodás lett volna a legjobb módja Nagy-Britannia rendezett kilépésének. Svédország mindenesetre felkészül a kemény – megállapodás nélküli – Brexit lehetőségére.

Juha Sipila finn miniszterelnök szerint a londoni alsóházi szavazás kimenetele sajnálatos volt, ugyanakkor egyáltalán nem meglepő. Finnország is a rendezetlen kilépésre készül most már: a kormányfő felszólította a skandináv országban élő brit állampolgárokat, hogy mielőbb jelentkezzenek a bevándorlási hatóságoknál tartózkodási engedélyük fenntartásának igénylésére.

Jüri Ratas észt kormányfő szerint is a kedden leszavazott megállapodás a lehető legjobb opció London számára. Észtország most várja a brit kormány következő lépéseit.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a londoni kormány képes lesz utat mutatni arra, hogy mehetnek innen tovább a dolgok. Megjegyezte: az az alapvető igazság, hogy az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak is kölcsönösen szüksége van egymásra.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Brexittel kapcsolatos huzavona józan és gyors megoldásában bízik. Kiemelte, hogy garantálni kell az uniós és a brit állampolgárok, illetve vállalatok biztonságát. Linkevicius szerint minden opció továbbra is nyitott, akár a Brexittől való visszalépés is.

Merkel: a brit félnek kell javaslatot tennie a következő lépésekre

Fotó: MTI, archív

A brit félnek kell javaslatot tennie az EU-tagság megszűnéséről (Brexit) kötött megállapodás törvényhozási elutasítása utáni lépésekre – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, nagyon sajnálja, hogy a londoni alsóház elvetette a brit európai uniós tagság rendezett felszámolásáról kötött megállapodást.

„Szerintünk most a brit félnek kell megmondania, hogyan tovább” – fogalmazott Angela Merkel.

„Van még idő a tárgyalásra” – tette hozzá.

Elmondta, hogy a Brexit mindenképpen káros folyamat, rendezett és rendezetlen formában is, a német kormány pedig mindent megtesz ennek a kárnak a korlátozásáért és egy „rendezett megoldásért”.

Franciaország felgyorsítja előkészületeit a rendezetlen kilépésre

Franciaország felgyorsítja előkészületeit Nagy-Britannia rendezetlen kiválására az Európai Unióból, miután a londoni alsóház előző nap elutasította a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, Brüsszellel kialkudott megállapodást – közölte a francia elnöki hivatal szerdán.

Édouard Philippe kormányfő csütörtök reggelre összehívta az előkészületek felgyorsításáért felelős főbb tárcavezetőket. Az ülést még a brit szavazás előtt – a március 29-én esedékes Brexitre való felkészülés jegyében – szervezték meg.

Az elnöki hivatal hangsúlyozta, hogy a keddi szavazással jelentősen megnőtt a rendezetlen kilépés esélye, holott ez a forgatókönyv kedvezőtlen Nagy-Britannia, az EU és Franciaország számára is.

A francia parlament a tervek szerint a hét végéig elfogadja azt a törvénytervezetet, amely felkészíti Franciaországot a Brexit bármelyik formájára. A jogszabály, amelynek szövegezését az alsó- és a felsőház 2018 végén fogadta el, felhatalmazza a kormányt, hogy a fejlemények tükrében rendelet formájában tegye meg a szükséges előkészületeket.

A franciaországi vállalatok szövetségének (MEDEF) elnöke, Geoffroy Roux de Bézieux szerdán felszólította a cégeket, hogy készüljenek fel a lehető legrosszabbra, mert „a tegnapi szavazás bizonytalansággal tetézte a bizonytalanságot”.