Első ránézésre jogszerűnek látszik a szövetségben kormányzó német uniópártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomag – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív

„Felkértem állásfoglalásra a bizottság jogi szolgálatát, azonban első pillantásra jogszerűnek tűnik az egyezség, bár nem tanulmányoztam még részletesen” – mondta Jean-Claude Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén.

Hozzátette, egyelőre csak a két párt közötti megállapodást ismeri, a szövetségi kormányzat szintjén tervezett konkrét rendelkezéseket nem.

Bennfentes diplomáciai források szerint ugyanakkor az Európai Bizottság feltehetőleg akkor sem utasítaná el a tervezett német intézkedéseket, amennyiben azok nem felelnének meg teljes mértékben az uniós szabályoknak.

„Még ha sértené is az EU szabályait, hány más törvény nincsen összhangban a közösségi joggal, különösképpen a migráció terén? Politikai célkitűzés megelőzni a zűrzavart Németországban” – közölte egy névtelenséget kérő illetékes.

A CDU és a CSU hétfőn egy három pontból álló megállapodással zárta le hetek óta húzódó vitáját, mely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

A testvérpártok egyetértésre jutottak, hogy a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni mindazon menedékkérők belépésének akadályozására, akik menekültügyi eljárását egy másik uniós tagországban kell rendezni. Ezért tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes államba. Amennyiben pedig a menekültügyi eljárás lefolytatásában illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, akkor az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

A német kormánykoalíció harmadik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tárgyalásra érdemesnek nevezte kedden a javaslatcsomagot.