Trudeau felfoghatatlannak nevezte a Facebook anyavállalata, a Meta tevékenységét sajtótájékoztatóján. Elmondása a Meta augusztustól a kanadai lakosság számára kulcsfontosságú híreket blokkolt a felületein, pedig a naprakész információk kulcsfontosságúak egy válsághelyzet idején.

Hirdetés

Nem ez az első bírálat Trudeau részéről a Meta felé, amely azért blokkolja a hírek megosztását Kanadában, mert az kanadai parlament törvényt fogadott el arról, hogy a közösségi médiavállalatoknak fizetniük kell a tartalmat előállító sajtóorgánumoknak.

A kormányzó Liberális Párt miniszterei a múlt héten meggondolatlannak és felelőtlennek nevezték a hírek blokkolását. Az erdőtűz elől menekülők közül többen arra panaszkodtak, hogy emiatt nem tudtak megosztani fontos információkat a tűzzel kapcsolatban.
„Eljött az ideje, hogy többet várjuk el olyan vállalatoktól, mint a Facebook, amely dollármilliókat keres a kanadai felhasználóin” – mondta Trudeau.
A Meta egyelőre nem reagált a kormányfő szavaira.
A cégóriás szóvivője korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a kanadai felhasználók továbbra is hozzáférhetnek a szükséges információkhoz a hivatalos kormányzati csatornák és a mentőszolgálatok közösségi felületeken megosztott híreihez. A Facebookon emellett a „Safety Check” funkciót is aktiválták, amellyel a felhasználók megoszthatják a közösségi felületen, hogy biztonságban vannak.

Korábban írtuk