Trudeau az öt év után először személyes részvétellel megrendezett kongresszuson szólt a mintegy 3500 liberális küldötthöz. Beszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy vezetheti a párt választási küzdelmét, és folytathatja „egy jobb jövő építését.”

Hirdetés

Trudeau politikai pályafutása során eddig három választást nyert meg, több mint hét éve miniszterelnök. Ugyanakkor politikai ellenlábasa, a konzervatívokat vezető Pierre Poilievre is nagy támogatottságnak örvend a közvélemény-kutatások szerint, különösen az utóbbi időben a növekvő infláció és a lakáshiány miatt. Trudeau politikáját bírálva Poilievre többször is hangsúlyozta, hogy már túl hosszú ideig volt kormányfő.

Az Angus Reid Intézet márciusi közvéleménykutatása szerint a kormányfő támogatottsága 37 százalékos, 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb, és a kanadaiak mintegy 57 százaléka elégedetlen Trudeau-val.

Más felmérések viszont azt jelzik, hogy a konzervatívok nem tudnak előnyhöz jutni a nagyobb városokban, és programjukkal nem tudnak elég fiatalt és nőt megszólítani.

Korábban írtuk

Trudeau a kongresszuson hangsúlyozta: „Mi fel akarjuk építeni a dolgokat, míg Pierre Poilievre és az ő ‘törtető’ Konzervatív Pártja le akarja rombolni azokat”.

Trudeau kisebbségi kabinetje 2025 őszéig vezetheti az országot, hacsak a kormányfő hamarabb ki nem írja a választásokat.