Lengyelországnak az Európai Unió Bírósága előtt kell megvédenie álláspontját, de politikai módszerekkel is védekeznie kell – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke azokról a döntésekről, amelyeket a menekültelosztási kvóta teljesítéséről az Európai Bizottság és az Európai Parlament a múlt héten hozott.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Kaczynski nyilatkozata a Gazeta Polska Codziennie című lengyel konzervatív napilap hétfői számában jelent meg. 
    
A Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint a más kulturális régiókból származó migránsok nagy csoportjának befogadása társadalmi katasztrófához vezetne, azzal járna, hogy „teljesen meg kellene változtatni kultúránkat”, és „radikálisan csökkenne a biztonság szintje”.
    
Elmondta: nem csak terrorizmusról van szó, a fenyegetés többféle. Utalt például a migránsok által Nyugat-Európában elkövetett nők elleni erőszakra: „amennyiben meg akarnánk állítani ezt az – akárcsak a nők ellen irányuló – erőszakhullámot, valamiféle retorzióhoz kellene folyamodnunk” – mondta, hozzátéve: „ha ezt tennénk, azonnal ránk is fognák, hogy nácik vagyunk”. „Ez egy téves spirál, ebbe egyszerűen nem mehetünk bele” – tette hozzá.
    
„Egy megállíthatatlan mechanizmusról van szó” – mondta a kvótákra vonatkozóan, rámutatva: Finnország kezdetben „száz bevándorlót fogadott be, ma pedig már 18 ezren vannak”. „Ez 180-szoros szorzó. Nekünk 7 ezret kellene befogadnunk. Tessék megszorozni 180-al, és kijön 1 millió 260 ezer”. 
    
Az előző lengyel kormány 2015 őszén beleegyezett az Európai Bizottság (EB) egyszeri kötelező menekültelosztási kvótájába, melynek keretében Varsónak mintegy 7 ezer migránst kellene befogadnia idén szeptemberig. 
    
A PiS által vezetett jelenlegi lengyel kormány – mely elvi szinten ellenzi a kvótát – a jogfolytonosság miatt 2016 elején bejelentette: kész az első menekültek átvállalására a görög- és olaszországi táborokból. Az áttelepítendő személyek biztonsági ellenőrzése azonban már a dél-európai táborokban akadályokba ütközött, így Lengyelország eddig egyetlen menekültet sem fogadott be.
    
Miután az EB múlt kedden kilátásba helyezte, a kvótaügyben kötelezettségszegési eljárást indítana Ausztria, Magyarország és Lengyelország ellen, a lengyel belügyminiszter, Mariusz Blaszczak rámutatott: az összes uniós tagállam a kvóta által előirányzott 160 ezer menekült mindössze 11 százalékát vállalta át, a mechanizmus eleve elhibázott.
    
Azt, hogy a kvótaügyet a lengyel kormány kész peres úton rendezni az EB-vel, már múlt pénteken kilátásba helyezte Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes, bejelentve egyben: ha Brüsszel nem enged, Varsó népszavazásra bocsátaná a témát.

MTI