A kanadai online hírszolgáltatásról szóló törvény (C-18), amelyet csütörtökön fogadott el a parlament, előírja, hogy a Meta és a Google platformjai csak azt követően publikálhatják más tartalomszolgáltatók híreit, ha erről velük megállapodnak, illetve ezért fizetnek.

Hirdetés

A Meta közleményében leszögezte, hogy a törvénynek való megfelelés érdekében a hírgyárak, köztük a nyomtatott média és a rádiós, illetve televíziós hírközlő cégek tartalmai nem lesznek elérhetők a felhasználók számára a Meta platfromjain. A hírekhez való hozzáférés lehetősége tehát a törvény hatályba lépésének napjával – várhatóan már a közeljövőben – megszűnik.

A Meta ugyanakkor jelezte, hogy más szolgáltatásaik ugyanúgy elérhetők maradnak a jövőben is. Mint írták, szeretnék biztosítani „kanadaiak millióit arról, hogy mindig képesek lesznek kapcsolatba lépni barátaikkal és családjukkal, menedzselhetik vállalkozásaikat, és támogathatják a helyi közösségeket”.

Pablo Rodriguez kanadai miniszter szerint a szabad és független sajtó a demokrácia alapja. Egyúttal megállapította, hogy „a hírszolgálatok most már országszerte tisztességes módon kérhetnek kompenzációt, ha a munkájuk megjelenik a legnagyobb digitális platformokon”. Ezzel, jegyezte meg, kiegyenlítettebbé válik a játéktér, s még a legkisebbek is megkaphatják munkájuk tisztességes ellenértékét.

Korábban írtuk