„Nem a legjobbjainkat küldjük” – ezt a következtetést vonhatná le egy átlag amerikai a The European Conservative véleménycikke szerint, ha megnézné, milyen diplomatákat delegál Washington a közép-európai államokba.

Hirdetés

Az írásban hangsúlyt kap David Pressman, aki a szerző szerint olyan retorikát használ, amelyet Iránnal vagy Észak-Koreával szemben szokás. A nagykövet kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támogatja Donald Trumpot, miközben világossá vált, hogy magyarországi civil szervezeteken keresztül amerikai adófizetők pénze érkezett a kormányellenes magyar médiához – ismerteti a Mandiner.

A szerző azt írja, Pressman legfelháborítóbb megnyilvánulása, hogy szerinte a magyar kormány a bevándorlás kapcsán képzelt megszállókról beszél. Ez a publicisztika szerint egy teljesen hamis elképzelés, hiszen 2015-ben javarészt harcképes korú férfiak hullámai rohamozták meg a magyar határt minden irányból. Emellett a szerző kiemeli, hogy a magyar tapasztalat a túlélésről szól, hiszen a magyarokat évszázadok óta nem rokon népek veszik körül.

A cikk azzal folytatódik, hogy a nagyhatalmak nagykövetei nem élvezik azt a tiszteletet, amelyet más országokban természetesnek vesznek, mégpedig a történelmi tapasztalatok miatt: az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés, valamint a tény, hogy az 1956-os forradalom alatt az Egyesült Államok magára hagyta a magyarokat, bizalmatlanná tette a nyugati országok iránt Magyarországot.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk