Az Ukrán Ortodox Egyház (UPC) apátját azzal gyanúsítják, hogy vallási megosztottságot szított, és támogatta Oroszország ukrajnai háborúját.

Hirdetés

Pavlót elektromos lábbilincs hordására kötelezték, és megtiltották, hogy kapcsolatba lépjen a hívekkel. A 61 éves apát tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja: ügye politikailag motivált.

Pavlo a riportereknek azt mondta: háza nem alkalmas lakhatásra, nincs, amin aludhatna, nincs fűtés, se villany, sem konyha.

A rendőrség reggel házkutatást is tartott a metropolitánál. Szombaton több tucat hívő tüntetett a kijevi barlangkolostor előtt.

Kijev azzal vádolja az Ukrán Ortodox Egyházat – a második legnépesebb ukrajnai ortodox egyházat -, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC azt állítja, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlenítette magát az Orosz Ortodox Egyháztól.

Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre az Ukrán Ortodox Egyház több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszka Lavrában is. Az SZBU szerint a házkutatások során „oroszbarát” irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint „gyanús” orosz állampolgárokat találtak.

Az ukrán kulturális minisztérium döntése alapján az UPC szerzeteseinek március 29-ig el kellett volna hagyniuk a barlangkolostort, de erre eddig nem került sor. A kormány a bérleti szerződés megsértésére hivatkozva vonta meg a bérleti jogot az UPC-től.

A Pecserszka Lavra a történelmi Rusz egyik első, Ukrajnának pedig a legrégebbi kolostora, a keleti szláv kereszténység legfontosabb központja. Az 1051-ben alapított kolostor 1990-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, az állami tulajdonban lévő épületegyüttesben több múzeum és szentély működik.

Korábban írtuk