Fotó: MTI/AP/Sáh Huszain
A biztonsági szolgálat tagjai vizsgálják a helyszínt, miután pokolgépes merénylet történt egy képviselőjelölt irodájánál a pakisztáni Hanozajban 2024. február 7-én, egy nappal a parlamenti választások előtt. A támadásban legkevesebb 12 ember életét vesztette, tucatnyian megsebesültek
Hirdetés

Az első robbantás, amely legkevesebb 14 halálos áldozatot követelt, Pisinben történt – számolt be róla Jan Acsakzai, a tartományi kormányzat szóvivője. A helyi rendőrség közlése szerint sok sebesültet kórházba kellett szállítani, néhányukat súlyos állapotban.

A másik merényletet szintén Killa Szaifullahban követték el szerdán a Fazlur Rahmán által vezetett Dzsámiat Ulema-i-Iszlám (JUI-F) konzervatív vallási párt irodájánál. Ennek a robbanásnak legkevesebb 10 halálos áldozata volt a helyi hatóságok és Acsakzai tájékoztatása szerint.

A pakisztáni parlamenti választások előtti napon elkövetett robbantások elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett. Gohar Edzsaz pakisztáni belügyminiszter elítélte a merényleteket. A Pakisztánban az utóbbi időben egyre gyakoribbakká vált fegyveres támadások miatt országszerte több tízezer fős, rendőrökből és félkatonai erőkből álló csapatokkal igyekeznek fenntartani a békét.

Az Afganisztánnal és Iránnal határos, földgázban gazdag Beludzsisztánban több mint két évtizede követnek el támadásokat a nacionalista beludzs lázadók. A pakisztáni táliboknak és más fegyveres csoportoknak szintén erős a jelenlétük a tartományban.

Korábban írtuk