A legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak. A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 78 százalékát tartóztatták fel abban a térségben. Tavaly ugyanebben az időszakban a délnyugat-szlovéniai részeken, Koper körzetében volt jelentősebb a migrációs nyomás.

Hirdetés

Hozzátették: idén 53 526-an jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, kétszer annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot.

Ténylegesen közel 6600 menedékstátusz iránti kérelmet adtak be, hasonlóan 2022 első tizenegy hónapjához. Idén 98-an kaptak menedékjogot Szlovéniában. A közlemény arra is rámutatott , hogy a 2015-ös migrációs válság óta idén érkezett a legtöbb illegális bevándorló Szlovéniába. 2015-ben több mint 360 ezer illegális határátlépést regisztráltak az országban, az azt követő években viszont a számok jóval alacsonyabbak voltak. 2016-ban alig több mint 1100 határsértést vettek nyilvántartásba, ami 2022-ben 32 ezerre, idén januártól november végéig pedig 55 200-ra emelkedett.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.

Korábban írtuk