Éles szócsatákkal zajlott a lengyel parlament csütörtöki ülése, miután Andrzej Duda államfő kegyelmet adott két bebörtönzött egykori párttársának, Mariusz Kaminski volt belügyminiszternek és helyettesének, Maciej Wasiknak, akiket korrupció vádjával csuktak le január elején. Sokan fizikai atrocitástól tartottak, mert a parlamenti őrség parancsot kapott rá, hogy akadályozzák meg a két politikus bejutását a parlamentne. Végül aztán helyettük a párttársaik mentek neki a kormány tagjainak és Szymon Holownia házelnöknek – írja a hvg.hu nyomán a Mandiner.

Hirdetés

A PiS-esek kijelentették, hogy ha a két politikus nem szavazhat a parlamentben, akkor eljárási szempontból minden elfogadott törvény alkotmányellenes, annak ellenére, hogy a kormánykoalíció bőséges többsége miatt egyiknek a megszavazása sem két szavazaton múlik.

A Szejm-elnök szerint viszont Kaminskinak és Wasiknak megszűnt a mandátuma a jogerős ítélet kihirdetésével egyidőben, és ezen az se változtat, hogy az elnöki kegyelem a köztisztségtől eltiltást és a büntetett előéletet is törölte. A mandátum megszűnését nem lehet visszamenőleg törölni. Andrzej Duda és a PiS politikusai ennek az ellenkezőjét állítják. Az államfő ünnepélyesen fogadta, ártatlanul bebörtönzött politikai fogolynak nevezte és képviselő úrnak szólította a két politikust.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Mandiner oldalán.

Korábban írtuk