„Nagyobbrészt Zaluzsnijnak köszönhetően az ukránok valóban hittek fegyveres erőinkben, amelyek ma a legnagyobb bizalmat élvezik. Valerij Zaluzsnij tábornok katonaként a háború alatt sok nehéz pillanatot élt át”

Hirdetés

– írta Klicsko hétfőn a Telegramon. Szavai szerint a főparancsnok leváltása esetén „a politika felülmúlhatja a józan észt és az állam érdekeit”. Reményét fejezte ki, hogy a hatóságok tisztában vannak az általuk tervezett lépések komolyságával és az értük viselt felelősséggel.

„Ma, amikor Ukrajna szó szerint a létéért küzd, a legfontosabb a hadsereg harci eredményessége és koherenciája, valamint a társadalom egysége”

– hangoztatta a polgármester.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban azt mondta, hogy több magas rangú tisztségviselő leváltásával „új kezdetet” fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében. Hetek óta olyan kiszivárogtatások jelentek meg az ukrán és a nemzetközi sajtóban, hogy az ukrán elnök Zaluzsnij menesztésére készül a főparancsnoki posztról.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai igazgatásának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét ágyúzták a megyeszékhelyt, a támadásban legalább négy ember meghalt, egy pedig megsebesült. Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó saját Telegram-bejegyzésében hozzátette, hogy az orosz erők a város központjában eltaláltak egy személyautót, amely emiatt kigyulladt. A tűz oltása közben a mentők az autóban két halott férfi holttestét találták meg.

Korábban írtuk

Ihor Klimenko belügyminiszter szintén a Telegramon közölte, hogy a múlt héten csaknem negyedével nőtt az orosz ágyúzások intenzitása. Az orosz megszálló erők több mint 1500-szor támadták meg Ukrajnát – írta. Hozzátette, hogy több mint 570 település elleni támadást rögzítettek, ezek közül a legtöbb a zaporizzsjai régiót érte. Szavai szerint az elmúlt héten végrehajtott orosz támadások következtében 12 ember vesztette életét és hatvan sebesült meg.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy a közelmúltban az ukrán erők a térségben megsemmisítettek egy atipikus orosz célpontot: egy földi bázisú kamikaze, más néven aknaszállító drónt, amelyet légi felderítéssel fedeztek fel. Hozzátette, hogy videón rögzítették a drón felrobbantását.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében közölt összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 389,5 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 18 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.