A nyilvánosságra hozott felvételen az látható, ahogy egy katonai egyenruhát viselő férfi először maga alá gyűr, majd lefejez egy sárga karszalagos férfit.

Hirdetés

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a videó „borzalmas”, azonban ellenőrizni kell annak hitelességét. Moszkva korábban tagadta, hogy katonáik ehhez hasonló szörnyűségeket követtek volna el a háború során.

„Amit a világon senki sem tagadhat, az az, hogy milyen könnyen gyilkolnak ezek a szörnyszülöttek” – közölte videóüzenetben a felvételre reagálva Volodimir Zelenszkij.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében közölte: „Abszurd, hogy Oroszország – amely rosszabb, mint az ISIS (Iszlám Állam) -, elnökölhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában”. Elmondása szerint az „orosz terroristákat ki kéne ebrudalni Ukrajnából”.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes arra kérte az embereket, hogy egészen addig, amíg a bűnüldöző szervek hivatalosan nem állapítják meg a katona kilétét, ne fedjék fel személyazonosságát. Arra kérte továbba az internetezőket, álljanak le a videofelvétel megosztásával.

Az ukrán belbiztonsági ügynökség közölte, hogy háborús bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indított a videóval kapcsolatban.

Korábban írtuk