Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) 30. miniszteri szintû találkozójának második napi ülésén az észak-macedón fõvárosban, Szkopjéban 2023. december 1-jén.
Hirdetés

„Nem látunk arra vonatkozó jeleket Kijev vagy gazdái részéről, hogy készek lennének bármilyen politikai rendezésre” – mondta Lavrov újságíróknak, hozzátéve: ezért a moszkvai vezetés sem lát okot arra, hogy felülvizsgálja a céljait.

A kétnapos konferencia résztvevői az annak idején a hidegháborús feszültségek enyhítésére létrehozott EBESZ célkitűzéseinek aláásásával vádolták meg Oroszországot.

Lavrov gyávának nevezte nyugati kollégáit, Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét a szkopjei sajtótájékoztatón, amiért azok még érkezése előtt elhagyták Szkopjét.

„Miért is van ez? Valószínűleg azt hiszik, hogy ezzel megerősítik az Oroszország elszigetelését célzó terveiket. De szerintem csak gyávák, és félnek a tényeken alapuló, őszinte párbeszédtől” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Antony Blinken és Josep Borrell a héten az észak-macedóniai szervezők meghívására szintén Szkopjéba utazott, azonban az amerikai külügyminiszter később Izraelbe ment tovább.

Észak-Macedónia felfüggesztette az orosz tisztségviselőkre vonatkozó repülési tilalmat annak érdekében, hogy az orosz külügyminiszter részt vehessen a szkopjei találkozón. Szergej Lavrov érkezésének hírére, tiltakozásképpen Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei sem vettek részt az EBESZ-konferencián.