Az intézet most közzétett jelentésében az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint kilenc okot sorol fel, ami miatt korai lenne Ukrajna csatlakozásáról tárgyalni az Európai Tanács e heti ülésén.

Hirdetés

„Ukrajna nincs felkészülve az unióhoz történő csatlakozásra, és az Európai Unió nem adott politikai vagy gazdasági magyarázatot arra, hogyan működne a gyakorlatban Ukrajna csatlakozása”

– írták.

A tájékoztatás szerint különösen azt a hét lépést vizsgálták meg, amelyet az Európai Bizottság 2022-ben visszamenőlegesen előírt ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az EU tagjelölt országa státuszt.

A szakértők megállapították, hogy még azon a négy területen is visszalépés történt, ahol a bizottság megállapította az előírt feltételek teljesítését: a bírók kiválasztása, az Igazságügyi Főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni küzdelem és a médiaszabadság terén.

Az intézet egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy Ukrajna nem tett megfelelő lépéseket a korrupció és az oligarchák elleni küzdelem terén, és a nemzeti kisebbségekkel való bánásmódja továbbra is elmarad az európai normáktól.

A tágabb politikai és gazdasági környezetet elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajna csatlakozása nehezen megoldható problémákat vetne fel az Európai Unió számára; az ország felvétele behozná a háborút az Európai Unióba, és a teljes területe feletti ellenőrzéssel nem rendelkező Ukrajna csatlakozása az uniós tagság szempontjából is komoly kérdéseket vetne fel.

Arra is kitértek, hogy Ukrajna gazdasága nagy mértékben függ a külföldi támogatásoktól, ilyen helyzetben csatlakozása folyamatos pénzügyi terhet jelentene az Európai Unió számára. Az ukrán valutát stabilizáló nagy mértékű külföldi támogatás nélkül Ukrajna az árstabilitás követelményeinek sem tudna megfelelni – hangsúlyozták.

Megjegyezték, hogy Ukrajna uniós csatlakozása alapvetően átformálná az EU belső szerkezetét, az ország gyorsított felvétele az Európai Unióba pedig hiteltelenítené az EU-t a nyugat-balkáni országok és a többi tagjelölt tagállam szemében.

Ukrajna Európai Unióba való felvételének politikai és gazdasági költségeire vonatkozó egyértelmű javaslat hiányában a csatlakozásról szóló vita a legjobb esetben is korai – közölték.

Korábban írtuk