A román elnök csütörtökön a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) rendkívüli ülését követően intézett polgártársaihoz televíziós üzenetet, amelyben éles szavakkal elítélte a független, szuverén Ukrajna ellen intézett orosz támadást.

Hirdetés

Rámutatott: Oroszország rakétákkal válaszolt a nemzetközi közösség tárgyalási, a béke fenntartását célzó erőfeszítéseire, így „az egész világ számára világossá vált, hogy Oroszország az agresszor, nem pedig az áldozat”, mint ahogy azt a Kreml próbálja beállítani.

Románia határozottan elítéli az Ukrajna elleni törvénytelen, ki nem provokált, indokolatlan, számos emberéletet veszélyeztető orosz támadást – mondta Iohannis. Felidézte: az Egyesült Államok, a NATO, az Európai Unió és a demokratikus országok teljes közössége mindent megtett a diplomáciai megoldás érdekében, és úgy vélekedett: sosem késő, hogy az értelem hangja kerekedjék felül. Ezt a súlyos válságot ugyanis szerinte csakis diplomáciai úton lehet rendezni.

Iohannis rámutatott: tisztában van azzal, hogy honfitársait aggasztja a határok közelében kirobbant konfliktus, de megismételte: egyetlen román állampolgárnak sincs oka félni, a NATO-tagság, az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai szövetség rendkívül erős biztonsági védőernyőt képez Románia számára, és az országnak sosem volt a jelenleginél megbízhatóbb védelme egy külső támadással szemben.

Korábban írtuk

Leszögezte: Romániát nem fogják belerángatni az ukrajnai katonai konfliktusba. Azt ígérte: a parlamenttel, a kormánnyal és az ország nemzetközi szövetségeseivel együtt minden szükséges lépést megtesz azért, hogy a román állampolgárok biztonsága semmilyen formában ne sérüljön.

Hozzátette: Románia felkészült egy esetleges elhúzódó orosz-ukrán konfliktus gazdasági és humanitárius következményeinek kezelésére és szövetségeseivel egyeztetve kész humanitárius segítséget biztosítani, ha szükség lesz rá. Iohannis ismét leszögezte: „kétségtelen”, hogy a NATO keleti szárnyát meg kell erősíteni, a NATO ereje ugyanis egységében rejlik.

„Egységesek vagyunk, nem félünk, nem hátrálunk meg az egész világ békéjét fenyegető agresszorral szemben. Ezekben a tragikus pillanatokban, az ukrán népre, az ukrán nőkre, férfiakra, és gyermekekre gondolunk, akik rettegésben kényszerülnek élni és járulékos áldozatai egy olyan háborúnak, amelyet nem akartak és nem értenek. De bármennyit is próbálnak ártani a történelem utolsó revizionistái, azt tudniuk kell, hogy az a kor, amelyet megpróbálnak életre kelteni, már rég leáldozott. Mi, a demokratikus nemzetek, egyetlen lépést sem hátrálunk és megvédjük azokat az értékeket, amelyeket eddig felépítettünk” – zárta állásfoglalását a román államfő.