Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Wellington pénteken tette közzé első stratégiai nemzetbiztonsági jelentését a védelmi felülvizsgálati jelentés első részével együtt. Utóbbi hangsúlyozta, hogy Új-Zélandnak többet kell költeni hadseregére és meg kell erősítenie kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni térség országaival, különösen hagyományos védelmi partnerével, Ausztráliával, annak érdekében, hogy a klímaváltozás, valamint a Nyugat, Kína és Oroszország közötti stratégiai versengés jelentette kihívásokkal szembe tudjon szállni.

„Továbbra is megküzdünk a mostani kihívásokkal a jelenleg rendelkezésünkre álló haderővel, ám a közeljövőben alkalmazkodnunk kell a kialakuló új helyzethez és körülményekhez” – fogalmazott Andrew Bridgman új-zélandi védelmi államtitkár a jelentés bemutatóján mondott beszédében.

A jelenlegi új-zélandi védelmi költségvetése a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 1 százalékát teszi ki. Az ennek megemelésével vagy a hadsereg fejlesztésével kapcsolatos bármely döntést a védelmi felülvizsgálati jelentés második részének 2024-es közzétételét követően hozhatnak meg.

„Az egyre erősödő Kína minden rendelkezésre álló nemzeti hatalmi eszközét oly módon használja, amely kihívást jelent a jelenlegi nemzetközi szabály- és normarendszerben” – fogalmazott az egyik új-zélandi kormányzati dokumentum.

Andrew Little új-zélandi védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy ez különösen aggasztó a csendes-óceáni térségben, ahol Kína sokszor kizárólagos módon igyekszik kapcsolatokat építeni a régió államaival.

„Tudjuk, hogy Kína rendkívüli lehetőségeket kínál számunkra és sok más ország számára is, ám nemzetközi viselkedése és kapcsolatépítése a világ többi részével fenyegetést is jelent” – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

Little kiemelte, hogy a GDP arányos új-zélandi védelmi költségvetésnek valószínűleg 1 százalék fölé kell emelkednie, ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy elérje a 2 százalékot.

A kínai állam által támogatott online szereplők oly módokon használták ki a kibertér sebezhetőségeit, amelyek aláásták Új-Zéland biztonságát – áll egy másik kormányzati dokumentumban, amely azonban nem közölt részleteket.

Az új-zélandi hadseregnek további befektetésekre, felszerelésre és kiképzésekre van szüksége, hogy felkészüljön a lehetséges fegyveres konfliktusokra és katasztrófavédelmi műveletekre – szögezte le az új-zélandi védelmi felülvizsgálati jelentés.

Korábban írtuk