Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Damianidisz Lefterisz
Hirdetés

Ugyancsak hétfőn a hatóságok az ország összesen 64 régiójában oltják a tüzeket. Egyiptom, Románia és Törökország is tűzoltókat küldött a térségbe.

Micotákisz vasárnap Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is egyeztetett az erdőtüzekről. A megbeszélést követően von der Leyen a Twitteren leszögezte: teljes mértékben támogatják a hőhullám és az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek elleni küzdelmet.

A görög tűzoltóság szóvivője azt mondta, a folyamatos heves szelek vélhetően tovább szítják a tüzeket. A meteorológiai intézet bejelentette, hogy csütörtöktől lehűlés kezdődik, és a szezonban szokásos 35 fok körülire csökken a hőmérséklet, azonban szerdán még akár 46 Celsius-fokra is lehet számítani.

Mindeközben Korfu és Ródosz szigetén a hét végén már több mint 32 ezer embert telepítettek ki, az utóbbi szigeten már hetedik napja égnek a tüzek.

Korábban írtuk

A görög közszolgálati média azt közölte, a hatóságoknak sikerült evakuálni az ott élőket és a nyaralókat is, a lángok elleni küzdelemben tűzoltóhelikopterek is részt vesznek.

A hatóságok a szárazföld példátlanul nagy részét, Közép- és Dél-Görögország teljes keleti részét, valamint Évia és Ródosz szigetét, valamint a délnyugati országrész nagy területeit vasárnap a tűzveszélyesség 5., legmagasabb fokozatba sorolták.

Görögország egy további részét a 4-es kategóriába sorolták, azaz nagyon magas kockázatúnak tartják a helyzetet.